Mindre intelligent höger

När jag läste Johnny Munkhammars debattinlägg i dagens Expressen undrade  jag först om det hade hänt något med mig. En omärklig stroke? Smygande utbrändhet? Jag läste igen, och började bli orolig på allvar. Någonting måste jag väl ha missuppfattat? Så här dumt fick det väl ändå inte vara? Så här många klockor kan väl inte stanna på en och samma gång?

Men jodå.

Johnny Munkhammar sitter i riksdagen för moderaterna. Tidigare har han arbetat på Svenskt Näringsliv och på Timbro. Ni anar alltså redan vad han har att säga om skuldkrisen i USA. Mycket riktigt: han tycker att USA måste skära ner på utgifterna, och samtidigt sänka skatterna ännu mer. Enligt Munkhammar ligger nämligen flera skattesatser fortfarande ”skadligt högt” i USA. Han skulle ha känt sig hemma i Tea Party-högern, åtminstone om vi pratar ekonomisk politik.

Så långt alltså ingen anledning att höja på ögonbrynen.

Men sedan kommer detta:

”Istället är det länder som Tyskland och Sverige, som har reformerat skatter och bidrag samt haft ordning på de offentliga finanserna, som nu leder den globala återhämtningen.”.

USA behöver alltså sänka skatterna, och sänka statens utgifter. Det har Sverige gjort och se så bra det går. Ungefär så, om jag tolkar herr riksdagsledamoten rätt.

Hur höga är då skatterna i våra respektive länder?

I Sverige låg det totala skattetrycket – statens inkomster i förhållande till BNP – på 46,4 procent år 2009. Trots de senaste årens skattesänkningar är Sverige fortfarande ett av de länder i världen som har högst skatter.

I USA var siffran 24 procent.

Skatterna är alltså nästan dubbelt så höga i Sverige som de är i USA. Och statsfinanserna är betydligt bättre. Ett barn kan väl se sambandet?

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: