Politiskt korrekt

Jag har läst en del islamofoba bloggar och webbtidningar sista veckan. Jag har velat se hur resonemangen går, hur giftet sprids, hur språkbruket är. Hatet mot ”muslimska ockupanter” och mot ”kulturmarxister” och mot ”landsförrädare” är förstås legio. Men det finns något ytterligare, som de ständigt återkommer till, och som de tycks hata med nästan samma glöd.

Det är den ”politiska korrektheten”.

Ja, ni vet. PK. PK-eliten. PK-maffian. Den kanske populäraste SD-bloggen i landet heter just ”Politiskt inkorrekt”.

Vad ska vi egentligen göra med detta eländiga begrepp?

Vi är många som någon gång har tagit till det i diskussioner. Jag har i alla fall gjort det. Den politiskt korrekte orkar inte tänka själv, utan anpassar sig till strömmen. Sådan är ursprungsmeningen. Uttrycket lär ha myntats inom den amerikanska vänstern på 1970-talet, och var då närmast självironiskt menat. Udden riktades mot de alltför ortodoxa, och sådana fanns det sannerligen gott om på den tiden.

Men redan någon gång på 1980-talet kapades ironin av högern och blev till etiketter att sätta på alla som tyckte annorlunda än de själva. I början var det väl resterna av 1970-talsvänstern som stod i skottgluggen. Men undan för undan är det allt mer som har blivit ”politiskt korrekt”.

Tycker du att löneskillnaderna är för stora i samhället? Då är du PK.

Anser du att kvinnor är underordnade män. Oj, PK så det stänker om det.

Menar du att klyftorna mellan den rika och den fattiga världen är orättfärdiga? PK!

Tycker du att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik? Ditt namn är politiskt korrekt.

Tror du att den globala uppvärmningen är ett allvarligt hot? Då är du inte bara PK, utan dessutom miljömupp.

Begreppet är förstås lömskt, men effektivt. Det ”politiskt korrekta” blir automatiskt någonting som är slappt tänkt, förlegat, fegt. Det politiskt inkorrekte vågar däremot vara kontroversiell och väjer inte för sanningen, hur obekväm den än är.

Det som PK-stämplas är i regel ganska utbredda uppfattningar. Det handlar om åsikter och attityder som formats under de årtionden den breda vänstern hade en starkare ställning än nu. Ja, några av dem finns fortfarande långt in i det liberala lägret.  Det vi ser nu är en konservativ höger som vädrar blod, som tror sig kunna flytta den politiska mittlinjen några meter till åt sitt håll. De har redan lyckats rätt bra, men det finns alltid nya gränser att överskrida. Det är som om de prövar sig fram. Jag tror inte att det dröjer särskilt länge, förrän det sägs vara politiskt korrekt att vara för fri abort.

Det finns de som tycker att vänstern borde försöka ”ta tillbaka orden”. Man ska bli stolt över att vara politiskt korrekt. Men jag vet inte, jag. Uttrycket är redan laddat med ironi, och jag undrar om det går ändra på det. Så själv lovar jag bara att aldrig använda det igen, hur strömlinjeformat jag än tycker att någon tänker.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Politiskt korrekt”

  1. Mattias Ågren Says:

    Håller med! Skrev själv ett litet inlägg om begreppet här på FB häromdagen apropå en artikel av Ola Larsmo i DN igår(eller om det var i förrgår) fast jag tror inte någon har kommenterat det.Jag tror också att det är bäst att sluta använda detta komprometterande begrep och låta tokhögern behålla det för sig själv. Och jo, jag har använt det själv flera gånger. Så det blir väl lite som att försöka sluta röka att låta bli.Apropå det förresten så har kanske även begreppet ”kulturberikare” en gång använts utan ironiska citattecken fast det var nog mycket länge sen…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: