Hatet

Dagen efter tragedierna i Oslo och på Utöya läste jag kommentarerna på nätet med blandade känslor. Sverigedemokrater och andra islamofober anklagades för att ha spridit ut den mylla ur vilken en Anders Breivik kunde växa upp. Jag tyckte att resonemanget liknade det som islamofoberna själva för, när de menar att självmordsbombare uttrycker Islams innersta kärna.

Men sedan läste jag en del av vad Anders Breivik själv har skrivit. Sedan tog jag del av hur det låter på diverse islamofoba forum och bloggar. Och då stod det så klart. Anders Breivik är ett barn av sin tid.

Det hat som strömmar emot en är makabert. Sverige och Europa är på väg att ockuperas av Islam. De politiker som tillåter muslimsk invandring är landsförrädare. Om några decennier kommer svenskarna att vara en minoritet i sitt eget land.

Det är inte bara en mobb som talar. Det finns en intellektuell överbyggnad som man lutar sig emot. Författare, akademiker och politiker – från Bat Ye´or till Geert Wilders – underblåser skallet med ”analyser” och ”historia”. Två teman är genomgående. Dels den konspirationsteori som sammanfattas i begreppet Eurabien, som låter påskina att EU-ledarna gått med på omfattande invandring i utbyte mot säkrade oljeleveranser. Dels en historisk berättelse i vilken Europa och Islam befunnit sig i ödesmättad strid sedan minst tusen år tillbaka. Anders Breivik är inte ensam om att hylla de gamla korsriddarna.

Det är påfallande hur lik berättelsen är den, vilken propageras av de allra extremaste islamisterna. De anser också att striden mellan muslimernas Umma och de kristna korsfararna har pågått i tusen år. De är lika besatta av gamla segrar och nederlag, som islamofoberna är. Slagen om Wien 1683 pågår ännu.

Nästan hälften av Anders Breiviks så kallade manifest består av sådana här utflykter i det förflutna och av sådana här analyser av den pågående islamiseringen av Norge och av Europa. Han anser att Islam bedriver folkmord på europeisk mark, att muslimerna tar över kvarter efter kvarter, stad efter stad. Bosnien och Kosovo är redan förlorade. Snart väntar Shariadomstolar i Oslo och Stockholm. Han ser sig som en motståndsman, och AUF-ungdomarna som quislingar. Han har skapat sig en imaginär värld i vilken massmord blir den logiska konsekvensen.

Om man undantar åsikterna om vilka metoder som bör tillgripas, är det kort sagt en ganska gediget sverigedemokratisk världsbild det handlar om. Något som till exempel SD-bloggaren  Erik Hellsborg höll med om igår – antagligen inte till Jimmie Åkessons odelade förtjusning. Den som står ut med att lyssna till hur tonerna går i de breda medlemslagren kan lämpligen gå in på kommentarsfälten till fritt vald SD-blogg. Du hittar inga som hyllar Anders Breivik (då får du gå in på Flashback) men du blir utsatt för en formlig kakafoni av självömkan och hat mot politiker och mångkulturalism. Så reagerar vårt nyaste riksdagsparti på massakrerna i Norge.

De islamofober som inte är lika otaktiska hävdar att de nu utsätts för guilt by association. Bara för att en uppenbar psykopat delar en del av deras åsikter, kan man inte demonisera all kritik av Islam och invandringspolitiken, säger de.

Och naturligtvis kan man inte det.

Men när man utmålar Islam som en ”främmande makt”, som är på väg att ”ockupera” Europa, med tillstånd av ”landsförrädiska ” politiker, är det inte religionskritik man håller på med. Man talar faktiskt om ett krig.

Och Anders Breivik tog dem på orden.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: