Harry Potter och tillväxten

Reaktionerna lät förstås inte vänta på sig efter Svenskt Näringslivs utspel om sänkta studiebidrag för olönsamma utbildningar inom humaniora. Stefan Fölster har redan backat ett halvt steg, och pratar nu om att det bara är ”hobbykurser” man vill åt, men skadan är redan skedd. Det verkar som om Svenskt Näringsliv har gjort ett praktfullt självmål.

Och då borde man ju bli glad. Ändå blir jag snarare bekymrad – över reaktionerna.

”Det är tillväxthämmande att inte satsa på estetiska ämnen och humaniora”, säger Håkan Juholt till Dagens Nyheter. Kulturekonomen Tobias Nielsén befarar att förslagen kan leda till att näringslivet tappar konkurrenskraft. Reportern Jens Liljestrand påminner om alla exportinkomster som design, mode och konst genererar. Och i Sydsvenska Dagbladet poängterar kulturchefen Per Svensson att Harry Potter-böckerna skapat mängder med jobb i Storbritannien.

Då är det ju bara att konstatera faktum: Svenskt Näringsliv har redan vunnit debatten.

Om vi måste motivera kurser i till exempel filosofi eller konsthistoria med att de ”skapar tillväxt”, har vi nämligen redan köpt det nyliberala resonemanget om vad som är värdefullt i ett samhälle. Intresserar du dig för Descartes skrifter, eller för Botticellis fresker, eller för Rimbauds poesi, gäller det att du kan omsätta det du lär dig i något som kan säljas och köpas. Annars är det nog inte lönt för universiteten att satsa på dig.

Tanken att högskolestudier kunde vara till för att göra oss klokare, kanske rentav göra samhället bättre, är oss numera fjärran. Förutom då förbättringarna kan mätas i exportinkomster.

Dessutom undrar jag om inte Svenskt Näringslivs kritiker har direkt fel. Är det verkligen säkert att studier i humaniora alltid är så tillväxtfrämjande? Tänk om filosofistudierna leder till idéer om det meningslösa i att jaga efter ständigt ökad standard? Vad i hela friden gör vi då?

Annonser
Explore posts in the same categories: Kultur, Politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: