Efter bomben

Det finns fyra åsikter om bombdådet i Stockholm jag vill slippa att höra. Den förhoppningen är förstås fåfäng till det löjligas gräns, men ändå:

 ”Så här går det när vi låter Sverige islamiseras”

 Detta är den dummaste förklaringen av dem alla.  Sverige är inte på väg att islamiseras. Det bor drygt 400 000 människor med bakgrund i muslimska länder i Sverige. Av dessa anses cirka 100 000 vara aktivt troende – alltså en dryg procent av Sveriges befolkning. De går ibland i moskén, de ber böner, de iakttar Ramadan. De är i normalfallet inte mer fanatiska än en vanlig kyrkokristen (även om deras imamer ofta är mer konservativa, som pingstvänner ungefär). Hur många sympatiserar med radikal islamism? Det vet vi inte, men om vi ska döma efter antalet militanta aktioner i Sverige hittills lär de inte vara fler än våra hemmagjorda nazister. Snarare färre.

”När Sverige deltar i imperialistiska aggressionskrig får vi räkna med att sådant här händer”

 Varför då? De svenska soldaterna i Afghanistan måste naturligtvis räkna med motstånd, men varför ska julhandlande stockholmare riskera livet? Det fanns aldrig några vietnamesiska självmordsbombare i USA, aldrig några angolanska i Portugal eller några latinamerikanska i USA. Bakom självmordsbombaren finns reaktionär ideologi, en elitism som vill skrämma till tystnad. Terror mot civila handlar om att inte respektera människovärde, oavsett om vapnen fälls av bombplan eller bärs i bombbälte.

”Islam är krigets/fredens religion”

 Såväl Koranen som Bibeln kan övertyga den troende att gripa till vapen, eller till att  välja ickevåldets väg. Det finns verser och suror för alla smaker. Alla de stora monoteistiska religionerna kräver dock att vi ska underkasta oss uppenbarelser som inträffade för länge, länge sedan. Det finns totalitära element i såväl kristendom som islam och judendom. Det är inte lätt att vara tolerant när man vet säkert hur det ligger till. Går vi till historiens facit finner vi tre  religioner vilka  bär på de förtrycktas drömmar om rättvisa och en fredlig framtid, och som alla tre blivit till redskap för imperialister, envåldshärskare, slavhandlare och ockupanter. Det finns gott om blod på alla världsreligionernas symboler. Men om någon av dem ska tilldelas den krigiska tätplatsen genom historien, lär det utan tvivel vara kristendomen.

”Det här visar att vi behöver en sekulär värld”

 Sekulära makthavare och stater har bedrivit kolonialkrig, upprättat slavarbetsläger, plundrat fattiga länder på deras resurser, organiserat trafficking, steriliserat icke önskvärda element, skjutit strejkande och skapat en värld av befästa rikemanskvarter och getton där desperationen pyr värre för varje dag. Så kom igen. Religion är inte lösningen, men knappast heller roten till det onda.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Efter bomben”

 1. Ylven Says:

  Väl talat! Du har så rätt, orsaken till ett sådant här dåd står inte att finna i religionens kärna, snarare utnyttjas trasiga individer av andra med väldigt oheliga syften.

 2. sec Says:

  Att media ljuger vet de flesta.
  Men att anklaga islamister är fel.

  Den som vill veta vem som låg bakom dådet bör först titta på en film som är nära sanningen.

  V för Vendetta !

 3. Göran Says:

  Väl skrivet, Jonas.

  Jag skulle vilja lägga till att det väldigt mycket av det som sker i olika religioners namn egentligen är politik. Det är förstås en POLITISK bedömning som gör att någonn muslimsk organisation kan mana till gatudemonstrationer mot Lars Wilks rondellhund, men inte säger någonting alls när tusentals troende muslimer dödas i bomdåd i deras egna moskéer.

  På samma sätt är det politik och inte religion som styr kristna fundamentalister av Sarah Palins typ, när man å ena sidan ”hyllar livet” genom att vara emot abort, samtidigt som man uppmanar till avrättning av företrädare för Wikileaks.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: