Efter Sahlin

Veronica Palm eller Mikael Damberg? Sven-Erik Österberg eller Jytte Guteland? När socialdemokraterna ska välja ny partiledare, blir det uppenbart vilket kraftfält  partiet fortfarande är. Vi är många som de senaste dagarna har diskuterat socialdemokratins framtid. Vi har gjort det på jobbet, hemma vid köksbordet och vänner emellan – utan att de flesta av oss ens röstade på (s). Det säger en del.

För oss som i någon mening står till vänster om (s) har det i decennier – ja, snart i ett sekel – varit nödvändigt att utforma politiken i förhållande till det stora partiet. Det har fått en del underliga konsekvenser, om vi ser på saken ur ett historiskt perspektiv. Den vänster som en gång i tiden krävde sänkta skatter (Bort med momsen på mat!) och som ogillade centralism, byråkrati och den starka, korporativa staten, har nuförtiden ofta blivit  nostalgiker som tycker att det nog var rätt bra på Erlanders tid.

Vi måste motivera vår existens utanför socialdemokratin. Alltså intresserar vi oss fortfarande för vad som händer inom det där gamla, nu skadskjutna partiet.

Den här gången kan partiledarstriden dessutom bli intressant. För första gången på mycket länge går det att urskilja reella politiska skiljelinjer mellan de ledande kandidaterna. De kanske inte är så dramatiska, men de finns där. Under 30 år har partiet undan för undan anpassat sig till borgerligheten. Trots det rödgröna samarbetet under valet stod Mona Sahlin för fortsatt högervridning – något Kjell Östberg satte fingret på i Aftonbladet nyligen. Den 80-talssosse som flyttades 30 år framåt i tiden, och fick höra att hennes parti  bejakade vinstdrivande privat vård, skola och omsorg, skulle be dig att sluta dra sådana dåliga skämt.

Det finns ganska breda strömningar i partiet som tycker att det har gått för långt. Det finns samtidigt en partihöger – en Damberg, en Batljan – som inte verkar nöja sig förrän (s) kräver ÄNNU större skattesänkningar än moderaterna gör. Det kan faktiskt bli en debatt för öppen ridå. Det är inte av skadeglädje som jag tycker att det vore riktigt skoj. På något sätt tror jag att en sådan debatt kan ge ringar på vattnet. Det är inte bara socialdemokrater som måste fråga sig hur i hela friden vi ska kunna vända på den här eländiga samhällsutvecklingen efter decennier av ständiga nederlag.

Med detta sagt, ska man nog inte vänta sig för mycket. Den partistrid som kanske väntar sker i ett skepp som redan tar in för mycket vatten. Det socialdemokratiska projektet har i praktiken alltid levt i symbios med en framgångsrik kapitalism. Ekonomins tillväxt har givit pengar till reformer, utan att makten över företagen har behövt ifrågasättas. Välfärdsstaten och bostadspolitiken utgjorde visserligen socialistiska stråk i det samhälle som byggdes, men utan framgångsrika exportföretag hade det inte blivit så mycket välstånd över att fördela.

Det är svårt att se hur experimentet ska kunna återupprepas. Fortsatt ekonomisk tillväxt av det slag som byggde folkhemsreformismen är antingen omöjlig, eller leder till ekologisk kollaps. Kapitalismen låter sig inte längre tuktas av en Erlander eller en Sträng, utan har skapat sig sina egna internationella spelregler. Den rörelse som vill skapa rättvisa, och dessutom ge våra barnbarn en civilisation att leva bra i, måste hitta nya vägar att trampa. Det finns socialdemokrater som har börjat tänka i de banorna – läs till exempel Lena Sommestad – men de är inte så många. Jag tror att de kan att bli viktiga röster när en ny vänster tar form. Men kommer de att förändra partiet? Jag tvivlar.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: