Romerna och allas vår skuld

 

Jag tror att många känner igen följande harang:

”Visst är det hemskt att zigenarna diskrimineras, men det blir ju en ond cirkel när de har den stilen de har i tvättstugan.”

Själv känner jag inte bara igen fördomen ifråga. För en del år sedan kunde jag själv ha sagt något liknande. Jag vet att ganska många av er som läser det här har gjort detsamma. Det är därför som vi har en kollektiv skuld gentemot det romska folket att bearbeta. Vi har varit tysta, blundat, spelat med.

Sedan romerna kom till Europa någon gång för 700-800 år sedan har de utsatts för ett exempellöst förtryck. De har fördrivits, förslavats och mördats. I Rumänien såldes romer på slavauktioner så sent som på 1860-talet. Diskrimineringen har överallt varit hård och skoningslös.

Medan förtrycket av judar och svarta fick sina kapitel i min barndoms skolböcker, var det helt tyst om antiziganismen. Senare skulle jag bli aktiv kommunist, och veta att förtrycket av romerna var orättfärdigt, men jag skulle lära mig betydligt mer om hur vietnameser och angolaner och chilenare och irländare behandlades. Det var inte förrän senare, någon gång i slutet av 1970-talet, jag blev varse att en miljon romer fallit offer för nazisternas förintelse. Tystnaden om just detta säger egentligen allt. Vi förmådde känna skam över att judarna dödades, men romerna blev knappt ens värda ett ord i marginalerna.

Istället blev vi irriterade på att de inte alltid verkade gilla oss.

Det är i det ljuset som den europeiska politiken gentemot romerna är så oroväckande. Stora grupper européer står bakom Berlusconi och Sarkozy – och Billström. Tro inte annat. Antiziganismen är djupt rotad. Det som pågår är etnisk rensning. Det är ytterligare ett kapitel i en sjuhundraårig historia.

Jag gillade Maria Leissners utredningsförslag nyligen om en sanningskommission. Låt hatet och brotten dras fram i ljuset, så att vi blir medvetna om vad vi har varit delaktiga i.

Men sanningen borde också ha ett pris. Om Europa kan satsa astronomiska summor på att rädda sina banker, borde det finnas pengar till massiva satsningar på utbildning, jobb och bostäder till de miljoner romer som nu jagas från by till by, från stadsdel till stadsdel, från land till land. Det handlar om en skuld som ska betalas. Den skulden har växt länge och kan aldrig amorteras av till sitt egentliga värde. Vi kommer i själva verket väldigt billigt undan.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Romerna och allas vår skuld”

 1. Nilsson Says:

  zigenarna i Sverige jagas inte från by till by, däremot är man tämligen motvillig till att låta sig integreras och ser ofta på Sverige och svenskarna med förakt.
  Att enbart se zigenarna som offer och jagade och utsatta är enögt och kommer inte leda någon vart.
  Zigenarna har ett ansvar att deras barn ska gå i skolan och kan lära sig räkna och läsa.
  De har ett ansvar att bidra till samhället och inte bara ta vad de kommer åt.
  Att du kör vänsterns vanliga floskelparad med högtravande ord och tomma utfästelser är bara tröttsamt.

  • fogelqvist Says:

   Och varför tror du att romerna ser med misstro på oss i majoritetsbefolkningen, då? Vi pratar om den folkgrupp som utsatts för det hårdaste förtrycket inom Europas gränser de senaste 700 åren. De jagas fortfarande från by till by i många länder. Sverige utvisar dem. Jag tror inte att du heller fick lära dig särskilt mycket om romsk historia i skolan. Det verkar ärligt talat inte som om du har tagit igen kunskapsglappet senare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: