Tyska militären varnar för Peak Oil

Nu sällar sig tyska försvarsmakten  – Bundeswehr – till dem som varnar för Peak Oil.  Det är en rapport från försvarets egen tankesmedja för framtidsanalyser som läckt ut. Der Spiegel publicerade studien i tisdags – en sammanfattning på engelska finns här .

Bundeswehrs analytiker tar inte ställning till när Peak Oil inträffar, men menar att det finns en möjlighet att det sker ”omkring 2010”. Enligt rapporten kan konsekvenserna bli dramatiska när oljeproduktionen inte längre går att öka, utan tvärtom så småningom börjar sjunka. De oljeproducerande ländernas ställning kommer att stärkas i takt med att konkurrensen om den återstående oljan hårdnar. Oljehandeln kommer alltmer att göras upp genom bilaterala avtal, genom vilka resursstarka importländer säkrar tillgången på fossila bränslen genom förmånliga avtal med exportländerna.

Det är inte bara transportkostnaderna som kommer att öka. Prishöjningar på olja kommer att slå igenom i hela produktionskedjan. När den internationella handeln drabbas hotar brist på viktiga varor, inte minst på mat. Ransoneringar och protektionism kan bli lösningen. I förlängningen hotas marknadsekonomin, det globala ekonomiska systemet och även den politiska demokratin, menar den militära tankesmedjan.

Rapportförfattarna diskuterar sannolika policykonsekvenser som kan bli minst sagt kontroversiella i Tyskland. De anser att oljeimporterande länder kommer att tvingas till en pragmatisk hållning gentemot de länder som sitter på stora tillgångar. Således kan Tyskland tvingas att ta större hänsyn till Rysslands intressen, även om dessa går ut över till exempel Ukraina, Polen och Baltikum. Och således måste Tyskland ta hänsyn till Saudiarabiens, Irans och flera andra diktaturers intressen.

Bundeswehr-rapporten är bara den senaste av en rad signaler som tyder på att oron för Peak Oil sprider sig bland ekonomer, politiker och militärer. Bara i år har såväl Pentagon som försäkringsjätten Lloyds sällat sig till kören som varnar för vad som kan hända när tillgången på olja inte kan möta efterfrågan. Och i förra veckan berättade Guardian om överläggningar som hållits på brittiska energidepartementet och om analyser som hemligstämplats.

Det tycks alltså som om Peak Oil börjat tas på yttersta allvar i mäktiga kretsar. Det är inte så konstigt, med tanke på de utmaningar som ligger framför oss. Konstigt då bara att frågan knappt ens nämns i den svenska valrörelsen. Bloggaren Cornucopia har ställt frågor i ämnet till riksdagspartierna. Svaren sammanfattas nog bäst med ett våldsamt understatement: vår beredskap är inte god.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Tyska militären varnar för Peak Oil”

 1. Nilsson Says:

  Vi får helt enkelt bygga ut kärnkraften och det rejält.

 2. Nilsson Says:

  Re Josef Gällande problematiken i vintras så kan amn misstänka att den beror på att EON, Vattenfall är tämligen okänsliga för om reaktorerna producerar el eller inte.
  De får betalt ändå och vid en brist så höjs priset på Nordpool.
  Vidare är våra reaktorer från 70/80 tal och vi behöver bygga nya moderna sådana. Dessa bör inte ägas av något av ogliopolbolagen så att incitamentet att hålla driften igång blir högre.

 3. Nilsson Says:

  Energi behöver vi och energi i sig är oproblematiskt, som du vet byter bara energi form.
  Det kan dock vara problematiskt hur vi producerar energin.
  Om vi måste ersätta oljan så kan amn misstänka att el kommer spela en mycket stor roll. Således bör vi redan nu kraftigt öka vår förmåga att producera el.
  Att då ha nya effektiva reaktorer som tar tillvara på en mycket större andel av energiinnehållet i bärnslet än dagens är en del. Vidare kommer moderna reaktorer kunna upparbeta och utvinna energi ur dagens kärnavfall.
  Att enbart konsumera mindre energi kommer leda till att lägre matproduktion bla. vilket knappst kommer vara hållbart med en växande befolkning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: