Rajendra Pachauri – förtalad men djupt hederlig

 

I december förra året riktades det allvarliga anklagelser mot Rajendra Pachauri, ordförande för FN:s klimatpanel(IPCC). Journalister på Sunday Telegraph utmålade honom som korrupt. Pachauri skulle ha tjänat miljoner på uppdrag åt företag som bl a handlade med utsläppsrätter.

Artikeln publicerades strax efter att någon hackat mailservern på brittiska klimatforskningsenheten CRU. Det påstods att de läckta mailen avslöjade manipulationer och forskningsfusk. Affären döptes till Climategate. Skriverierna om Pachauri tycktes bekräfta bilden – klimatforskarna och klimatpanelen var tagna med byxorna nere.

Ett drygt halvår senare är bilden, minst sagt, en annan. Flera oberoende granskningar har frikänt CRU-forskarna från alla fuskanklagelser. Och nu berättar George Monbiot om den oberoende revision som gjorts av Pachauris affärer.

IPCC-ordföranden visar sig vara inte bara oskyldig till påståendena från i vintras, utan med Monbiots ord ”hederlig på gränsen till självförnekelse”.

Revisionsbyrån KPMG har granskat alla Pachauris konton, transaktioner och skatteinbetalningar under perioden 1 april 2008 – 31 december 2009. Man har även kontrollerat bokföringen hos Pachauris arbetsgivare – indiska hållbarhetsinstitutet TERI.  Det visar sig att han förutom lönen från TERI – drygt en halv miljon kronor om året – har tjänat sammanlagt 25 000 på andra uppdrag, inklusive royalties och artikelarvoden. Alla andra pengar som Pachauri  tjänat på uppdrag åt företag och organisationer har gått direkt till TERI, liksom det pris på 30 000 kronor han fick för sina insatser genom åren av Environment Partnership Summit.

Men hur mycket får han då som ordförande för IPCC? Svaret är noll kronor.

Kort sagt: en mycket hederlig man har blivit grovt smutskastad, av Sunday Telegraph och förstås även av en rad haveristiska bloggare. Vår egen svenska Climate Scam försatte inte tillfället.

Av vinterns saftiga skandalhönor blev det alltså inte ens fjädrar kvar. Men frågan är om inte skadan ändå är skedd. Orsaken är inte främst att bloggare och nyliberala tankesmedjor hängde på drevet. Snarare handlar det om att många stora media hade svårt att hålla huvudet kallt i vintras. Plötsligt bjöds haveristerna in till TV-soffor och debattsidor. Det etablerades en bild av att det finns ”två sidor” i klimatforskningen. Direkta vantolkningar av vissa CRU-mail spreds brett, trots att var och en med normal fattningsförmåga snabbt kunde konstatera hur det låg till. Ledarskribenter började slira, och opportunistiska politiker lockades av möjligheten att driva kampanj mot ”alarmismen”.  

Mörka krafter som hade trängts tillbaka av entydiga forskningsrön har fått nytt syre. Vi ser resultatet i opinionsundersökningar som visar att fler blivit skeptiska till klimatvetenskapen – i Sverige, i Storbritannien, i USA. Vi ser konsekvenserna när allt fler amerikanska politiker blir öppna klimatförnekare, och när Obamas försiktiga förslag till utsläppslagstiftning  drogs tillbaka för en tid sedan. Och då klimatet blir en relativt undanskymd fråga i den svenska valrörelsen, är det svårt att inte se ett samband. Vem har hört någon annan partiledare än Maria Wetterstrand ens försöka tala allvar den här sommaren?

Frågan om den globala uppvärmningen är explosiv, och skär rakt in i hjärtat på hur politiker och makthavare egentligen vill se på världen. Klimatfrågan utmanar mäktiga ekonomiska intressen, och ifrågasätter politikernas rosiga tillväxtdrömmar. När makthavarna ges en ursäkt att inte tala så mycket om problemen, tar de den gärna.

Annonser
Explore posts in the same categories: Media, Miljö, Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: