Ecuador låter stora oljetillgångar vara

Äntligen en bra nyhet.

För tre år sedan föreslog Ecuadors regering en intressant deal med världssamfundet. Under regnskogen i Yasunis nationalpark väntar 850 miljoner fat olja på att pumpas upp. Det motsvarar 410 miljoner ton koldioxid att spä på växthuseffekten med. En exploatering skulle också innebära allvarliga ingrepp i ett ekosystem som inte bara är till nytta för Ecuador. Förutom att regnskog binder koldioxid, anses Yasuni enligt flera studier vara det artrikaste området i världen. Dessutom är området hem för flera urbefolkningar.

Nå, frågade ecuadorianerna, menar ni allvar med pratet om att hejda den globala uppvärmningen kanske ni är redo att betala? Landet är extremt beroende av oljeexport, och räknade med 50 miljarder kronor i vinster på tillgångarna i Yasuni. För 25 miljarder kronor erbjöd man sig nu att låta oljan bli kvar under jord. Flera gånger de senaste tre åren har det verkat som om initiativet skulle avskrivas. En ecuadoriansk regering som trots allt är sugen på oljepengar och ett snålt världssamfund tycktes ibland vara överens om att låta förslaget förbli några vackra ord på ett papper.

Men urbefolkningar och miljökämpar i Ecuador har hållit liv i frågan, och nu finns till sist en överenskommelse som ser ut att kunna rädda Yasuni. Tillsammans med United Nations Development Fund(UNDP) bildar Ecuador en fond för att ta emot internationella bidrag. Tyskland har utlovat cirka sex miljarder. Spanien, Frankrike, Schweiz och Sverige ska enligt uppgift bidra och nära hälften av pengarna tycks vara i hamn. Med den gemensamma fonden igång hoppas man kunna samla in resten inom överskådlig framtid.

Överenskommelsen innebär nu inte att Ecuador slutar att pumpa upp olja. Urbefolkningar i andra delar av landet är tvärtom oroliga för att regeringen kommer att kompensera sig med ökad exploatering i deras trakter. Ändå går det nog inte att överskatta symbolvärdet i vad som händer i Yasuni. Någon gång måste vi lära oss att låta olja, och kol, stanna under jord. Det måste få kosta.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Ecuador låter stora oljetillgångar vara”

 1. Bengt Eriksson Says:

  Här finns en möjlighet att både få bra betalt för att inte ta upp oljan – och i ett senare skede ändå ta upp oljan.


 2. ”Någon gång måste vi lära oss att låta olja, och kol, stanna under jord. Det måste få kosta.”

  Tack Fogelqvist för formuleringen olja och kol, de fossil vi i första hand ska kosta på oss att avstå.

  Det är annars alltför vanligt i svensk energidebatt att miljövänner utan eftertanke buntar ihop fossilen olja, kol och naturgas.

  Naturgas är så gott som ren metan när den når konsument. Metan med bara en kolatom och fyra väteatomer i molekylen är det bränsle som kommer ren vätgas närmast i snällhet mot miljön. När vi bränner metan blir det 40 % mindre CO2 än när vi bränner kol för samma mängd energi plus att verkningsgraden i naturgasdrivna kraftverk är mycket högre än i koldrivna. Metan är utan kols följeslagare svavel, arsenik, tungmetaller som kvicksilver och till och med uran samt oljekolvätenas långa raka, grenade och ringformade kolkedjor i oljebränslen, som obönhörligt för med sig sot, partiklar, cancero- och mutagena luftföroreningar i starkt trafikerade miljöer för att inte tala om sådant elände vi i dessa dagar sett i Mexikanska Golfen och i Kina.

  Naturgas står nu för nästan 25 % av världens energimix och ökar och har snart gått om olja. Det ska vi vara glada för och inte ropa fy fossil, vilket är alltför vanligt från talesmän och -kvinnor från SNF o MP.

  På lång sikt ska naturligtvis även naturgas fasas ut, men under den jättesvåra övergång till nytt energisystem som världen har framför sig kan naturgas vara bryggan som gör bytet mindre smärtsamt.

  • fogelqvist Says:

   Tja, jag hade kanske lika gärna kunnat skriva ”och kol, och naturgas”…;) Men egentligen håller jag med dig. Jag tror att klimatsituationen är allvarligare än någon av oss anar – ändå är det klart att omställningen kräver realism, och då är naturgasen förstås ett mindre ont än mycket annat. Nästa fråga är emellertid de säkerhetspolitiska aspekterna på naturgasen. Går det att undvika beroende av ryska leveranser på sikt? Här är jag inte tillräckligt insatt, så det vore intressant att höra din uppfattning.


 3. De säkerhetspolitiska aspekterna i världen kan inte vara värre än de är för olja. Natgas minskar de spänningarna väsentligt genom natgasens mycket bredare förekomst. Hittills har natgas varit en biprodukt till olja. Det är oljeletare som råkat hitta natgas samtidigt. Nu fortsätter jakten med de specialister och den tekniska utrustning som gasletning kräver och man hittar ständigt mer utan kombination med olja. Fortsätter det som under de senaste åren kan USA om något decennium eller två uppnå sin dröm om Energy Independence – om man nu hinner ställa om sin enorma bilpark till el och natgas och hinner ersätta alla kolkraft med natgasproducerad el. I USA börjar insikt komma att ”clean coal” är en myt, men att man kan förverkliga samma mycket bättre genom att ersätta kolkraftverk med natgas, problemet är som vanligt koletablissemangets motstånd.

  Vi har säkert natgas i Sverige också bara man hittar den. Så sent som igår rapporterade Svensk Israel-info att man hittat tre jättestora gasfält utanför Israels kust. Vem kunde tro att Israel av alla skulle bli självförsörjande på energi och tom kunna exportera.

  Paradoxalt nog är natgas snabbaste sättet för världen att komma från kol&olje-beroendets alla miljömässiga och säkerhetspolitiska faror. På lång sikt måste naturligtvis även natgas fasas ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: