Oroande om världshaven

Den senaste tiden har det knappt gått en dag utan nyheter om extremt väder. I Ryssland torkar veteskördarna bort. Pakistan drabbas av svåra översvämningar. På amerikanska östkusten flämtar befolkningen i hettan. Mycket tyder på att 2010 blir varmaste året sedan temperaturmätningarna inleddes.

Men det är inte väderrapporter som oroat mig mest i sommar.  Nej, den nyhet som verkligen skrämde skiten ur mig kom i förra veckan och den handlar om någonting som bara havsforskare har en chans att få syn på, och som jag själv inte ens kände till namnet på.  Det är marinbiologer på Dalhousie University i Kanada som har kommit fram till att mängden fytoplankton i världshaven på norra halvklotet har minskat med 40 procent sedan år 1950. Studien publicerades i senaste numret av Nature. Forskarna tror – men kan ännu  inte bevisa – att minskningen beror på ökade ytvattentemperaturer till följd av den globala uppvärmningen.

Det här, mina vänner, är riktigt oroande uppgifter.

Fytoplankton är mikroskopiskt små alger och cyanobakterier som lever nära havsytan och står för uppemot hälften av världens växtlighet. Genom fotosyntes omvandlar de solljus och näringsämnen till föda åt andra vattenlevande organismer. Kort sagt: utan fytoplankton – väldigt lite övrigt liv i haven. De suger dessutom åt sig mängder av koldioxid. ”Fytoplankton är de marina ekosystemens bränsle. En minskning påverkar hela näringskedjan uppåt, inklusive människan”, säger Daniel Boyce, en av forskarna bakom rapporten.

En trolig förklaring till minskningen är att den globala uppvärmningen lett till större temperaturskillnader mellan ytvatten och djupare vatten. Detta leder till att vattenlagren inte blandas tillräckligt, vilket i sin tur kan göra att mikroplanktonen får svårare att ta till sig viktiga näringsämnen. Studien är inte oomtvistad. Andra forskare har poängterat att mängden fytoplankton varierar kraftigt även av naturliga orsaker. De kanadensiska forskarna hävdar emellertid att de har tagit hänsyn till möjliga variationer, och att minskningen är fastställd. ”Om de här resultaten står sig är något riktigt allvarligt på gång”, säger Brian Worm, som också arbetat med studien.

Om uppgifterna stämmer är de egentligen inte så förvånande. Människans koldioxidbombning av atmosfären utgör ett gigantiskt experiment med en mängd olika ekosystem. Klimatet har varierat även tidigare genom historien. Men det som oroar biologer runt omkring i världen är, bland annat, själva hastigheten i den pågående uppvärmningen. Den gör att växter och djur inte hinner anpassa sig till nya förhållanden. Under en period kan det se ut som om förändringarna är harmlösa. Trädgränserna flyttar sig några meter om året. Flyttfåglarna kommer tillbaka ett par veckor tidigare på våren. Någon fjärilsart försvinner kanske. Men balansen kan inte rubbas för mycket, utan att gradvisa förändringar övergår i systemkriser. När fytoplanktonen börjar försvinna kan det vara ett varsel om att haven är nära en sådan kris.

Oroande? Ja, det är nog bara förnamnet.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Oroande om världshaven”

  1. Robban Says:

    Vad är lösningen på problemet? Kan vi rädda planktonen genom att minska utsläppen eller är det försent?

    • fogelqvist Says:

      Jag tror aldrig att det är för sent att åtminstone begränsa skadorna. Ju snabbare vi minskar utsläppen radikalt, ju större möjligheter ger vi för havsmiljöerna att återhämta sig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: