Varmaste halvåret hittills

Den globala temperaturen nådde nya rekordnivåer i juni. 2010 är på väg att bli det varmaste året i modern tid.

Det framgår av en rapport från USA-myndigheten National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) som mätt temperaturer sedan 1880. Den kombinerade lands- och havsytetemperaturen i juni var varmast hittills – 0,68 grader varmare än genomsnittet under 1900-talet. Perioden januari-juni var också den hetaste sedan mätningarna inleddes.

Egentligen bevisar sådana här rekord ingenting. Vädret varierar. Ovanligt kalla vintrar kan följas av ovanligt varma somrar, som i Sverige i år.

Ändå är noteringarna lite intressanta. De utgör ytterligare en serie spikar i kistan för klimatförnekarnas favoritteori på sistone – den om att ”uppvärmningen har avstannat”. Enligt denna teori värmdes jorden upp av någon slags naturliga orsaker fram till slutet av 1990-talet. Buden skiftar om  vilka de mystiska orsakerna var, populäraste ”förklaringen” är variationer i solaktiviteten. Man brukar sedan dra en kurva från 1998, som råkade vara väldigt varmt, och får det att se ut som om inte mycket har hänt sedan dess.

Teorin är grundligt vederlagd sedan länge(se t ex här). För att få syn på långsiktiga temperaturtrender bör man titta åtminstone 30 år tillbaka i tiden. Med ett längre perspektiv blir utvecklingen uppenbar – det senaste decenniet är det klart varmaste hittills. Den globala medeltemperaturen har de senaste 30 åren ökat med cirka 0,2 grader per decennium. Ingenting tyder på att ökningen är på väg att avstanna. Med tanke på att solaktiviteten i själva verket minskat på senare år är utvecklingen än mer exceptionell.

Sådana rön brukar emellertid inte bita på klimatförnekarna, som alltid hittar en kall vinter här och en kall sommar där som bevis för att ”NU, NU har det börjat vända”. Jag tror väl inte att ett rekordvarmt 2010 får dem på andra tankar. De har sedan länge grävt sin intellektuella grav och då brukar det vara svårt att ta sig upp igen. Möjligen kan någon av deras mediapapegojor – Elisabet Höglund eller Staffan Heimerson t ex – dra öronen åt sig. Man kan alltid hoppas.  Klimatfrågan är för allvarlig, för akut, för att fuskas bort som den gjorts i TV-soffor och på debattsidor det senaste året.

Annonser
Explore posts in the same categories: Media, Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: