En krigsförbrytare i regeringen ?

 

Ni kommer kanske ihåg regeringskaoset efter borgarnas valseger 2006? Först tvingades handelsministern Maria Borelius att avgå för att ha betalat sin barnflicka svart. Sedan var det kulturminister Cecilia Stegö Chilos tur. Hon hade struntat i TV-licensen. Samtidigt påpekades det, nästan som i skymundan, att det kanske inte var så lämpligt att nye utrikesministern Carl Bildt hade aktier och optioner i ryska oljebolaget Vostok Nafta, närstående jättelika halvstatliga Gazprom. Bildt höll inte med om kritiken, men meddelade så småningom att han tänkte sälja optionerna, och stormen – nåja, kulingen – blåste över.

Nu är det dags igen. Redan när Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil åren 2000 – 2006 fick han frågor om företagets agerande i järnhårda diktaturen Sudan. Oljeutvinningen bidrog till fred och utveckling, hävdade Bildt iskallt. Hur det stod till med den utvecklingen och den freden berättar nu en koalition av frivilligorganisationer, ECOS, i en  omfångsrik rapport. Under åren 1997-2003 drev sudanesisk militär och milis undan civilbefolkningen i de områden där Lundin och andra bolag ville utvinna olja. 10 000 människor ska ha dödats och 200 000 tvingats på flykt. Det är fullkomligt orimligt att tänka sig att Lundin Oil inte visste vad som pågick, menar rapportförfattarna Carl Bildt säger ingenting. Regeringen tänker inte utreda det svenska företagets agerande.

Själv undrar jag om jag befinner mig i en konstig dröm. Betalar du inte skatt för din barnflicka tvingas du avgå (Det tycker jag är rätt – missförstå mig inte nu). Struntar du i TV-licenserna eller slarvar du med deklarationen blir medias dom stenhård. Men har du suttit  i styrelsen för ett oljebolag som tjänat stora pengar på mord och deportationer är frågan plötsligt ”komplicerad”. Det är bara att hålla tyst, fortsätta som vanligt, möjligen fnysa fram några aristokratiskt formulerade fraser och vänta på att kritiken ska bedarra.

Det är egentligen ofattbart. Visst låg det Borelius och Stegö Chilo i fatet att de var kvinnor och orutinerade som politiker. Men det kan inte vara hela förklaringen. Jag tror att det ligger mer i vågskålen. Skulle man komma på tanken att offra Bildt och peka ut Lundin Oil som medskyldigt till krigsbrott vore det att sätta lavinen i rullning. Då kunde man med skäl fråga sig vad hundratals andra svenska företag har sysslat med i diktaturer och krigshärder genom åren. Då riskerades det sår som heter svensk vapenexport att rivas upp. Då vore det läge att börja skärskåda IKEA:s import från Kina och sanningen bakom en hel rad skrytsamma etiska policies.

Lundin Oils äventyr i Sudan är som en något vulgär version av hur svenska storföretag alltid har betett sig där det funnits lätta pengar att tjäna. Inte trevligt att beskåda, men i linje med hur systemet fungerar.

Därför kommer nog Carl Bildt att klara sig den här gången också.

Annonser
Explore posts in the same categories: Media, Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “En krigsförbrytare i regeringen ?”

  1. Mose Says:

    Varför skyddar media systemet? Varför mörklägger dom sååå mycket? Mer och mer verkar även dagen så kallade objektiva media vara mutad.. Om dom inte ser vilka scoop allt detta är t.ex.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: