Mördare till havs

I skrivande stund rapporteras det om minst 10 döda på Ship to Gaza. Troligen fler. De israeliska miltärerna som stormade båtarna i morse skyller på att passagerare angripit dem ”med knivar”.

Den förklaringen ska vi nog ta med flera skopor salt. Den israeliska ockupationsarmén är som bekant lättkränkt. Det vet tusentals palestinska barn som blivit beskjutna sedan de kastat sten mot soldater, eller bara vistats på gator som armén betraktat som sina.

Om det nu vore så, att någon desperat aktivist dragit kniv, så är det förstås otaktiskt och i strid med Ship to Gazas riktlinjer. Men samtidigt – är det inte ändå lite förklarligt? Om en främmande makts militär  bordar ditt fartyg på internationellt vatten finns det väl rätt att sätta sig till motvärn? Hur det folkrättsliga svaret på den frågan lyder vet jag inte. Det moraliska svaret borde vara självklart.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

3 kommentarer på “Mördare till havs”

  1. Alex Says:

    Som vanligt alltså, judar är uteslutna från rätten till självförsvar. Dessa ”fredsaktivister” kan ju absolut inte ta till våldsamma medel…

  2. bo lindberg Says:

    Israel hävdar rätt till självförsvar, att man har rätt att flytta säkerhetszonen och hänvisar till resolutioner som stödjer detta. Problemet är att blockaden inte stöds i någon resolution, tvärtom! och därmed stöds inte heller säkerhetszonen. Cirkelresonemanget faller på eget grepp. Israel har inte rätt att borda fartyg på internationellt vatten, inte heller äger de rätten till blockaden. De emotsätter sig dessutom en oberoende FN-undersökning av piratangreppet.
    Sen vill jag passa på att påminna om vem Rachel Corrie faktiskt var, något jag pinsamt nog hade glömt bort. Ett vedervärdigt mord!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: