Jan Björklund har rätt

Jag, trodde inte att jag skulle komma att skriva det här i år. Men jag håller faktiskt med Jan Björklund.

Jag tycker också att a-kassan borde förstatligas.

Vilka är egentligen skälen emot? Sedan decennier tillbaka har facket haft till uppgift att administrera en statlig arbetslöshetspolitik. A-kassorna har inte haft några som helst lagliga möjligheter att tillämpa andra villkor än dem riksdagen beslutar om. En veckas karenstid? Var så god och verkställ! Nedtrappning av ersättningen? Verkställ! Krav på att flytta till annan ort för att få nytt jobb? Verkställ, verkställ, verkställ!

När fackförbunden pratar sig varna för nära band mellan a-kassa och fack är motiven så genomskinliga att man nästan skäms. Facken har alltmer kommit att ses som en försäkringsinrättning, där a-kassan är en del av paketet. Man har helt enkelt varit rädda för att förlora medlemmar om staten tog över.

Den uträkningen kan aldrig vara ett skäl för att motsätta sig en obligatorisk statlig a-kassa. Det är dessutom en förlorartaktik, som lett oss in i den sämsta av två världar. Nämligen ett system där facket driver repressiva a-kassor med avgifter som många lågavlönade tycker att de inte har råd med.

Jag tror att det är hög tid att släppa motståndet, och låta arbetslöshetsförsäkringen bli vad den redan i praktiken är – ett statligt system.  I så fall kunde man ju rentav ägna krafterna åt att bygga upp något annat. Varför inte en solidaritetskassa för dem som inte vill lyda a-kassan och ta första bästa McDonaldsjobb 50 mil hemifrån?

Annonser
Explore posts in the same categories: Arbetsmarknad

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Jan Björklund har rätt”

 1. Norling Says:

  Hmm…!, Jonas. Hur tänkte du nu? Du får gärna förklara. Jag får känslan av kort minne, men har säkert fel.

  Tänker du att ”ja, va’ fan, gilla läget”, liksom? Eftersom borgarna ändå sabbat allt så verkar det förnuftigt att skilja på kassan från skråeriet.
  (Angående avgiften så var det e n av anledningarna till strejken hösten 2006, eftersom borgarnas paket innehöll en sjuklig höjning av densamma, minns du?)

  Eller tänker du att det inte är lönt längre, samhällsekonomiskt eller på annat vis, om ”the såssers and gäng” vinner matchen i höst? Alltså om de skulle få för sig att ställa allt till rätta igen. (Stor risk/chans?) Dessutom har då inget hänt i sak beträffande repressiviteten.

  Principen är ju annars så klart enkel och tvådelad: 1) Håll aldrig med major Björklund, och 2) javisst, tillbaka till grundtanken (från -40/-50-talet?) om en a-kassa som arbetarsolidaritet utanför staten.

  Och då återstår frågan: Är det värt besväret att bryta mot princip 1) för att, under en övergång, invänta princip 2)…? 🙂

  • fogelqvist Says:

   Hej! Din princip 1) brukar ju vara ett bra rättesnöre att hålla sig till. Men även gyllene regler har undantag. Jag vet inte riktigt när a-kassorna inordnades under staten, men det var långt före 1950-talet. SAC dröjde in i det längsta, till 1954, med att starta egen a-kassa och frågan var kontroversiell inom organisationen. Själv har jag alltid tyckt ungefär så här: Så länge staten står för det mesta av pengarna kommer staten att bestämma spelreglerna. Så länge som facket inte kan bestämma egna spelregler finns det väl ingen anledning att vara administratör, framförallt inte när reglerna är repressiva, och det har de varit länge. Systemet är konstigt och till för att LO-facken ska behålla sina medlemmar. Låt det bli statligt och fortsätt att ställa politiska krav på bättre ersättningsnivåer osv. Sedan kan facket, i den bästa av världar, någon gång, börja bygga upp solidariska system som vi bestämmer själva över.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: