Stockholms skam

Kraftverket är beläget vid Värtahamnen i Stockholm och är en dementi byggd av betong. Det ägs av Fortum och förser stockholmarna med el och fjärrvärme och när jag skriver ordet dementi tänker jag på politikernas skryt om Sverige som ett föregångsland i arbetet för en fossilfri värld.

Värtaverket drivs till 50 procent med fossila bränslen. Här förbränns varje år cirka 300 000 ton kol. Härifrån släpps det ut nästan 800 000 ton koldioxid per år. Det är en tredjedel av de direkta utsläppen i Stockholm.  När Naturskyddsföreningen nyligen listade utsläppen från de fjärrvärmeverk som fortfarande använder fossila bränslen hamnade Värtaverket i topp.

Detta i ett land som är extremt välförsett med vattenkraft. Detta i ett Sverige som har byggt ut kärnkraften mer än de flesta andra länder, räknat i elproduktion per capita. Detta i ett samhälle där politikerna pratar sig hesa om alla satsningar som ska göras på förnybar energi.

Det är förstås en skam. Om inte Sverige snabbt kan avveckla all förbränning av fossila bränslen i kraftverken – vilka länder ska då kunna göra det?

På lördag den 29 maj demonstrerar nätverket Shut it down mot skandalen i Värtahamnen. Det är samling klockan 13 på Karlaplan. Kom dit.

Bloggat: Effekt

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: