Höj skatten – rejält

För en tid sedan försökte Skattebetalarnas förening att skämta med oss. I stora annonser lanserades den nya kampanjen ”Skattehöjning nu”. Några rader in i texten förstod man att det här var försök till ironi. Det skulle framgå hur fullkomligt bisarrt det är att höja skatterna.

Jag blev besviken. Först hade jag ju tänkt: ”Vad bra!”. Äntligen vågade någon ta bladet från munnen. Jag såg framför mig en kritisk gammal gråsosse, eller en vänsterpartist som tyckte att det kompromissades för mycket.

Men så var det alltså inte. Hur mycket Skattebetalarnas förening än försöker att skrämmas väntar det inga stora skattehöjningar, oavsett vem som vinner valet. Jo, några hundralappar extra för dem som tjänar över 40 000 kronor i månaden. Men vi i den stora breda medelklass som tjänar mellan 30 000 och 35 000 kan luta oss tillbaka och fortsätta att casha in de dryga 10 000 om året som den borgerliga regeringen har tagit från det gemensamma och givit till oss att shoppa vidare för. De hundra miljarder kronor mer om året som det offentliga hade haft med oförändrade skatter kommer inte tillbaka.

Oppositionens flathet gör mig inte bara beklämd, utan även orolig. Jag är rädd för att de är på väg att sjabbla bort en säker valseger. Skillnaderna mellan blocken framstår som beskedliga.

Det saknas ju inte utmaningar. Vården och omsorgen behöver mer pengar när befolkningen blir äldre. Skolorna behöver fler lärare, förskolorna mer personal. Kvinnorna måste någon gång få samma löner som männen. Den tid då barnskötare och undersköterskor betalas skamlöner borde förpassas till historien. Segregerade förorter behöver rustas upp, vuxenutbildningen återupprättas och socialförsäkringarna ge trygghet.

Och till allt detta kommer de kostnader som vår tids stora utmaningar kommer att föra med sig. Det blir inte gratis att avveckla oljeberoendet och att nå klimatmålen.

Låt oss göra ett långsökt tankeexperiment. I det kallar Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand till presskonferens. Där utlovar de en kraftfull upprustning av vården, skolan och omsorgen. Där förklarar de dessutom hur nödvändigt det är med massiva satsningar på en snabb omställning av Sverige, både för klimatets skull och för att vi inte ska tas på sängen av kraftigt stigande oljepriser när Peak Oil slår till. Där berättar de att detta naturligtvis måste få kosta pengar. Valet står mellan ytterligare en ny platt-TV åt envar eller ett anständigt samhälle.

Jag är inte så säker på att oppositionen skulle förlora på sådana löften.

Dessutom skulle vi få två klara alternativ att ta ställning till. Det vore väl inte så illa?

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Höj skatten – rejält”

 1. Lars Says:

  ” vi i den stora breda medelklass som tjänar mellan 30 000 och 35 000″

  Vill bara påminna om att medelinkomsten i Sverige ligger på ca 26 000 och inte +30 000 kr i månaden.

  De (ni) som tjänar 30 000-35 000 kr i månaden är höginkomsttagare. Sorry.

  Annars bra text. Är helt med på en höjning av inkomstskatten.

  Brytpunkten för den statliga inkomstskatten bör ligga vid ca 30 000. 🙂

  • fogelqvist Says:

   Hej! Jag vet att medelinkomsten ligger ungefär där du säger, och att jag tjänar mer än de flesta gör. Men det är lätt att gå bort sig när man börjat använda (det tveksamma) begreppet medelklass. Det jag ville få fram är att vi ändå är en rätt så stor grupp som tjänar 30 000-35 000, och att en skattehöjning för oss skulle ge ordentliga pengar till det offentliga – betydligt mer än oppositionens symboliska lilla skattehöjning för de som tjänar väldigt mycket.

   • Lars Says:

    Hej! Jag kände mig faktiskt väldigt tveksam till om de som tjänar +30000 är så stor grupp egentligen, relativt sett. Så, jag gick in på SCB och kollade saken.

    Här kommer lite lönestatistik:

    2008 tjänade 75 procent av löntagarna mindre än 29000 kr i månaden. De som tjänade mer utgjorde alltså 25 procent av alla anställda i Sverige. Medelinkomsten var 27100 kr.

    Men, av alla löntagare hade 90 procent mindre än 38200 kr i månadslön.

    I runda slängar blir det alltså färre än 15 procent av löntagarna i landet som 2008 hade en lön på 30000-35000 kronor i månaden.

    Färre än 15 procent. Det är inte så många det.

    Lönerna har i och för sig stigit något sedan 2008 men proportionerna står sig rätt väl. Det här är i och för sig ett litet sidospår men det tål att tänka på.

    Att skatten ska höjas och då gärna mer än vad oppositionen vill är vi ju rörande överens om.

    Det vore intressant att veta exempelvis vilket resultat en återställning till 90-talets skattenivåer skulle ge. Ett rejält plus, utan tvekan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: