Drill Baby, Drill!

Det började med en explosion 1500 meter under havsytan och det tycks sluta med den största oljekatastrofen någonsin. Utsläppen  i Mexikanska golfen riskerar att slå ut djur och växtliv, fiskeindustri och  känsliga våtmarker. Rapporterna blir dystrare för varje dag. Ingen tycks riktigt veta vad som händer på havsbottnen. Utsläppen riskerar att tiofaldigas.

Ändå är detta kanske bara ett varsel om vad som komma skall. Ändå är detta kanske bara en föraning om den miljöförstörelse som väntar när vi ska pumpa upp den sista oljan.

För detta är vad det handlar om. De oljereserver som är lätta att utvinna sinar år för år. Nu återstår den svåra oljan, den som finns under havsytan, eller i skifferlager, eller i Kanadas och Venezuelas oljesand.

Det var i USA som de första tunga signalerna om oljans ändlighet kom, och därför är det på sätt och vis  följdriktigt att det är längs USA:s sydkust som dramat nu blir till tragedi. Det är bara en månad sedan som Barack Obama godkände utökad oljeborrning till havs Även om han inte tog Sarah Palins paroll ”Drill baby, drill” i sin mun, var det detta han menade.

Bakgrunden är att USA:s oljeproduktion nådde sin topp redan 1970. Trots upptäckter av stora fyndigheter i Alaska sedan dess har produktionen fortsatt att sjunka, och har nästan halverats de senaste 40 åren. Från att en gång i tiden ha varit världens största oljeexportör, är man nu den största importören. Den inhemska oljeproduktionen står bara för 25 procent av konsumtionen.

Oljefyndigheterna ute till havs ger en kort respit. Redan nu bidrar de med  25-30 procent av USA:s oljeproduktion. Med fler borrningar i områden som hittills ansetts för känsliga av miljöskäl, hoppas man på att hejda produktionsnedgången i åtminstone något decennium till. Ingen inbillar sig emellertid att det handlar om någon bestående lösning.

Man får leta efter en bättre, och otäckare, illustration till det historiska skede vi är på väg in i. Det vi ser är oljeålderns skymning, då produktionen år för år blir svårare, dyrare och mer riskabel.  Det skräckinjagande är inte att den är på väg, utan att vi står så oerhört oförberedda.. Hellre än att vi redan nu påbörjar en svår men möjlig omställning, låter vi oljebolagen pumpa upp de sista dropparna  till vilket pris som helst, så att vi kan skjuta upp abstinensbesvären några år till.  Det är en verklighetsflykt som framtidens historiker och psykologer kommer att skriva tjocka böcker om.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Drill Baby, Drill!”

  1. ronjaorca Says:

    Har också skrivit om denna oljeläcka men jag har dragigt upp fler exempel på det. Fann detta väldigt läsvärt, mycket bra skrivet.

  2. Torbjörn Vennström Says:

    Ja, man får bara hoppas att framtidens historiker och psykologer har tid att skriva tjocka böcker istället för att ägna hela dagarna åt att skrapa fram mat till livets nödtorft i det som måhända kan återstå av ekosystem och civilisation


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: