När Pentagons oljeoptimister blir oroliga

De senaste veckorna har det cirkulerat uppgifter om att Pentagon varnar för att Peak Oil är mycket nära.

Det stämmer inte riktigt. Det är nästan intressantare än så. Pentagon sällar sig till oljeoptimisterna – de som tror att oljeproduktionen kan fortsätta att öka i 15-20 år till. Ändå befarar de allvarliga problem de närmaste åren. Orsaken är dålig produktionskapacitet. Idag är även optimisterna oroliga.

Ännu intressantare är det att Pentagon utfärdade samma varningar år 2008. Det här är alltså gamla nyheter. Men först nu uppmärksammas de i media. När det gäller oljans betydelse för ekonomin är förträngningsmekanismerna magnifika.

Pentagons varningar kommer i omvärldsanalysen Joint Operating Environment(JOE). Här identifieras trender och risker som kan få säkerhetspolitiska konsekvenser för USA. Det är en intressant skrift att läsa, om man vill få inblick i hur supermakten ser på sin framtid.

Det är i kapitlet om energi som den stundande oljekrisen avhandlas. Pentagon utgår från Internationella energibyråns(IEA) tidigare uppskattningar av möjliga produktionsökningar. IEA, som drivs av OECD-länderna, trodde för några år sedan att dagens 86 miljoner fat om dagen kunde öka till 118 fat/dag år 2030. Då var även okonventionell olja, som till exempel olja framställd ur Kanadas oljesand inräknad. Detta är enligt Pentagon den produktion som krävs för en åtminstone anständig ekonomisk tillväxt.

Exakt samma saker skrev man 2008.

Problemet är att IEA har reviderat sina prognoser neråt. I World Energy Outlook 2009 förutspås en produktion av 105 miljoner fat om dagen år 2030. Även den siffran är optimistisk, och ifrågasättas av ett stort antal oberoende oljeexperter. När World Energy Outlook presenterades i höstas, kunde brittiska Guardian avslöja att det fanns experter inom IEA som skarpt ifrågasatte prognoserna. En högt uppsatt tjänsteman hävdade att IEA utsatts för politiska påtryckningar för att inte presentera analyser som kunde oroa de finansiella marknaderna. I själva verket var Peak Oil nära förestående, sade tjänstemannen. Han menade att det skulle bli svårt att ens upprätthålla en produktion av 90-95 miljoner fat om dagen.

Pentagon utgår alltså från gamla siffror, vilket får sägas vara ganska obehagligt. Men samtidigt inser USA:s militär att det kan bli svårt att uppnå en produktion av 118 miljoner fat om dagen. Med nuvarande kapacitet och teknologi kan det rentav bli svårt att nå upp över 100 miljoner fat, skriver man och efterlyser massiva investeringar och stora satsningar på att finna ny olja.

Situationen är emellertid akut på kort sikt, ansåg den amerikanska militärledningen redan 2008. Det har investerats för dåligt de senaste åren. Risken är stor att produktionen inte kan nå efterfrågan redan år 2012. År 2015 kan gapet komma att uppgå till 10 miljoner fat om dagen. Konsekvenserna för världsekonomin kan bli ytterst allvarliga, menar Pentagon. Investeringarna i ny och effektivare produktion brådskar alltså.

Så skrev man 2008. Så skriver man 2010. Skillnaden är bara att den förutspådda krisen nu ligger närmare i tiden.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “När Pentagons oljeoptimister blir oroliga”

  1. Bellis Says:

    Tydligen vad jag läst mig till är inte problemet så mycket oljereserverna i sig utan att kostnaderna blir höga att utvinna dem och att tekniken att utvinna oljekällor eller oljesand är begränsade av att kol är så mycket billigare som energikälla.
    Dvs olja finns det nog av men inte i den billiga omfattning son marknaden vant sig vid, detta är naturligtvis känsligt för en ekonomi baserad på billig olja som den USAiska, därav problemformuleringen peak oil.
    Detta enligt min enkla uppfattning, för att tala Omariska.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: