Dubai i Värmland

 

Den konstjorda slalombacken i Dubai är omskriven. Mitt i  öknen har man byggt en komplett skidanläggning inomhus, med snö och vinterklimat året runt. Man kan bara ana sig till hur mycket energi som går åt.

Men vi kan här hemma också. I värmländska Torsby finns det sedan 2006 en skidtunnel. Den är 1,3 kilometer lång och där går det att åka längdskidor året om. Den är även försedd med en hall där man kan utöva vår nya nationalsport – skidskytte.

Energiförbrukningen är inte att leka med. Den motsvarar förstås inte vad backen i Dubai drar, men ändå. Det ska tillverkas snö. Temperaturen ska ligga strax under noll grader. Det ska vara bra ventilation. Den konstgjorda vintern drar cirka 1700 MWh om året – ungefär lika mycket som 70 villor gör.

Detta  kostar naturligtvis pengar. Räntor och amorteringar på byggkostnaderna – 61 miljoner kronor – ska också betalas. Det har inte gått så bra. Det bildades ett särskilt tunnelbolag, i vilket kommunen ägde 51 procent av aktierna. 2008 blev förlusten 3,5 miljoner kronbor. 2009 förlorade bolaget 700 000. Kommunen tänker emellertid inte ge upp, utan planerar att ta över alla aktier i bolaget och driva det vidare. Tunneln anses ge goda kringeffekter, och så sätter den ju Torsby ”på kartan”, enligt kommunalrådet Håkan Laack(s).

Det verkar som om kommunalrådet har rätt. Tunneln drar skidturister som spenderar pengar när de är i Torsby. En rapport från Karlstads universitet tyder på att kommunen tjänar in på gungorna vad de förlorar på karusellen, och mer därtill. Utredarna har dock tidigare höjt några varningens fingrar. Hur går det med alla norska turister, om kommunerna på andra sidan gränsen kommer på samma lysande idé som Torsby har gjort?

I närbelägna Karlstad har man dock lått sig inspireras. Där överväger man nu bygget av en 300-400 meter lång inomhusskidbacke över E 18. Man tänker sig att kunna återanvända snön som skyfflas bort från gatorna vintertid. På så sätt kan backen till och med bli miljösmart, förklarar den idékläckande arkitekten.

Låt det gå tio år, så finns det säkert inomhusbackar i varenda kommun norr om Skåne. Då gäller det  för turisterna att flänga runt, så att det blir bra ”kringeffekter” när backarna och spåren går med miljonförluster.

Det finns sannerligen många sätt att göra av med energi på. Låt oss samla ihop Sveriges alla affärssugna kommunalråd till en konferens om saken, så blir det nog inte särskilt svårt att dubbla den svenska elnotan. På något sätt kommer vi ändå att tjäna pengar på det hela. Den finns underbara ekvationer som alltid går ihop.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: