Var det fler klassresor allt handlade om?

Idag skriver Mona Sahlin om socialdemokratins mål. Det sker förstås på DN debatt.  Fler ska jobba och  utbildas,  färre ska tvingas leva på socialbidrag och barnfattigdomen ska minskas. Det är naturligtvis bra saker att sträva efter.

Ändå är det något som stör mig med artikeln. Det är när Mona Sahlin förmulerar visioner. Då låter det så här: Sverige är ett land där klassresor är vanliga. Så måste det förbli. Sverige ska bli ett möjligheternas land. Individen ska få möjlighet att växa, att nå framgång och att förverkliga sitt livs äventyr.

Det är inte första gången Mona Sahlin uttrycker sig så här. Det är inte många år sedan som hon utnämnde småföretagarna till vår tids hjältar. ”Vi ska investera brett i kunskap för att göra fler individuella klassresor möjliga”, sade hon på kongressen senast. Ja målet är rentav att ”alla arbetare ska kunna göra en klassresa”.

Nu var det i och för sig länge sedan socialdemokraterna talade om klassamhällets avskaffande. Sådana tankegångar är djupt begravna på en hemlig bakgård någonstans, där även Rudolf Meidners och Ernst Wigforss och Alva Myrdals samlade skrifter lär ligga nergrävda.

Ändå är det något beklämmande med Mona Sahlins visioner. Var det detta 130 års socialdemokratisk reformism till sist ledde fram till – en dröm om att alla ska kunna göra karriär och  bli medelklass eller överklass?

Vad säger det i så fall om hur Mona Sahlin ser på dem som inte gör klassresan, utan  fortsätter att vara undersköterskor, montörer, städerskor och byggnadsarbetare? Vilken blir egentligen deras roll i möjligheternas land?

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Var det fler klassresor allt handlade om?”

  1. Anders Says:

    Träffande iaktagelse, reagerade också på den formuleringen. Lyssna annars på ”Lantz i P1” från igår tisdag den 13 april – strålande och underhållande om DN-Debatt-artikeln, samt om de 8 s.k. ”vallokomotiven” :-D)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: