Arlanda klätt i grönt

Det klagas ofta på Vattenfalls ledning för att den vill framstå som en samling klimatkämpar, trots att företaget tycks sikta på att köpa upp vartenda kolkraftverk som finns i Europa.

Det finns förstås goda skäl för kritiken. Men ändå undrar jag om inte Vattenfalls PR-maskineri spelar i en annan, och lägre liga, än den i vilken Arlandas informatörer håller till.

Storflygplatsen norr om Stockholm befinner sig nämligen nu i frontlinjen i kampen för klimatet. Här finns det en nollvision för koldioxidutsläppen. Här är klimatarbetet ”världsledande”. Här ska energianvändningen minska med 30 procent. Allt enligt den egna hemsidan.

Ja, det är till och med så att år 2012 ska alla fordon som används på flygplatsområdet drivas med förnybart bränsle, alternativt vara klassade som miljöfordon.

Alla fordon förutom själva flygplanen, alltså.

De stolta klimatplanerna gäller bara själva flygplatsen. Inte det som flygplatsen är till för. Inte flygplanen

Och då blir ju det hela rätt bisarrt.

Det är allmänt känt att flyget är det klart mest klimatskadliga sättet att resa på. Svenskarnas flygande beräknas stå för ungefär 10 procent av våra utsläpp av växthusgaser. Lägre siffror nämns ibland, men då räknar man inte med det snabbt växande utrikesresandet. Sedan 1980 har det svenska flygresandet fyrdubblats. Om den utvecklingen håller i sig, spelar det ingen roll om flygplanen eventuellt blir bränsleeffektivare. Flygets utsläpp kommer ändå att öka.

Hur ser då Arlanda och Swedavia (f d Luftfartsverket) själva på utvecklingen? Finns där någon insikt om att de svenska klimatmålen kanske inte riktigt går ihop med ett ökat flygande? Finns där möjligen någon planering för en framtid då flygresandet åtminstone inte ökar ytterligare?

För att få svar på den frågan kan vi till exempel läsa minnesanteckningarna från ett möte som hölls på Arlandas Sky City den 27 januari i år. Representanter från Swedavia, Arlanda, SAS och andra stora flygbolag diskuterade en ansökan om nytt miljötillstånd för Arlanda Airport. Projektledaren Anette Näs berättade att Swedavia tänker söka tillstånd för 350 000 flygrörelser(starter och landningar) per år, jämfört med 220 000 år 2008. Swedavia räknar med att den volymen uppnås år 2038, då antalet passagerare antas bli 36 miljoner per år, jämfört med 18 miljoner år 2008. Anledningen till att passagerarna tros bli så många fler är att Swedavia utgår från att flygplanen blir större.

Man kan säga mycket om Arlandas prognoser. Det finns goda skäl att fråga sig om oljan kommer att räcka till för en fördubblad flygtrafik. Redan dagens oljepriser är bekymmersamma för de stora och inte särskilt profitabla flygbolagen. Storsatsande flygplatser riskerar att hamna med Svarte Petter på handen, och det ganska snart.

Men låt oss ändå leka med tanken på att vi hittar några Saudiarabien till, och att oljan räcker. Det är väl det man gör inom flygplatsbranschen. Då framgår det närmast sensationella i det konststycke som Arlandas propagandastab går i land med. De gör sig till världsledande i klimatarbetet, samtidigt som de skapar infrastruktur för kraftigt ökande koldioxidutsläpp. Det är ingen dålig bedrift

Det är faktiskt som om något av våra värre porrförlag skulle skaka fram en jämställdhetsplan för sina fotografer, och sedan börja skryta om vilka  kvinnokämpar de är.

.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Arlanda klätt i grönt”

  1. Bosse Boss Says:

    Ja man ska nog aldrig sluta att förvånas över korporata spinnare. Kanske ligger oljebolagens egna satsningar på alternativa bränslen bakom svängningen vad gäller oljetillgången, de vill väl ha ökade anslag till forskningen. Bla detta som jag också läste för något år sedan: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article743768.ece

    Det lär väl dröja innan denna teknik är ekonomiskt gångbar och innan man når en klimatneutral nivå, men det är ju bra PR tills vidare :o)

  2. Fredrik Leijonhufvud Says:

    Dagens turistflyg och resor för att ha möten på andra sidan jorden kan aldrig passa in i ett hållbart samhälle.(undantaget om någon uppfinner mycket bränslesnåla flygplan) Det går åt för mycket energi helt enkelt, jorden räcker inte till för att odla så mycket förnyelsebara bränslen. Enkelt att förstå egentligen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: