Schyman och talibanerna i Bjästa

Det har skrivits en del bra saker om Bjästa de senaste dagarna. Efter att Nisha Besara, Per Wirtén och Ann Heberlein har tagit till orda finns det egentligen inte så mycket att tillägga. I det lilla samhället utanför Örnsköldsvik såg vi hederskultur på svenska. Bakgrunden till skräckväldet stod inte att finna i vare sig internets möjligheter eller i det lilla samhällets grupptryck. Här handlade det om att en pojke är värd mer än en flicka. Här handlade det om könsförtryck i sin renaste och smutsigaste form.

Kommer ni ihåg hur mycket skit Gudrun Schyman fick för sitt beryktade talibantal på vänsterpartiets kongress 2002? Det var då hon sade att ”samma normer, samma strukturer och samma mönster upprepas såväl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

Jag gillade inte det där talet när det begav sig. Jag förstod hur hon menade, men tyckte att hon målade struktur över viktiga nyanser. Det är skillnad på lagstiftat förtryck och på könsmaktsordning, precis som det är skillnad på lönearbete och på livegenskap.

I viss mån tycker jag så fortfarande. Men det går att byta perspektiv: Bjästa visar  hur viktigt det är att inte fixeras vid nyanserna, utan att också se strukturen. Just nu vill jag höra Gudrun Schyman hålla ett tal till.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: