Den liberale Pastor Jansson

I morgon är det Earth Hour. Då är vissa saker förutbestämda. Som att den svenska nyliberalismens egen Pastor Jansson – Johan Norberg – ska skriva en krönika om hur fel det är att spara på el.

Johan Norberg tycker inte om fattigdom i tredje världen. Det är en bra ståndpunkt. När han menar att vi utplånar nöden genom att slösa med energi i den rika världen är det lite svårare att följa med i tankegångarna.

Men det är väl nyliberalismen i ett nötskal – om alla strävar efter att bli rikare än sin nästa så leder kapplöpningen till att alla får det bättre. Det är en vision som får Voltaires evige optimist, Doktor Pangloss i Candide, att framstå som en riktig dysterkvist.

Om jag vore liberal, skulle jag bli ganska bekymrad över hur min ideologi har kommit att formuleras nuförtiden. Av en idé om individens rätt att skapa sig själv, har det blivit en religion om den eviga tillväxten som inga kollektiv ska få sätta gränser för.

Riktigt så grunda i sin världssyn var ju inte de som en gång formulerade liberalismens principer. De var till exempel betydligt mer medvetna om tillväxtens gränser än vad deras sentida uttolkare är.

John Stuart Mill, en av liberalismens verkligt stora ideologer, tog för givet att tillväxten skulle  stanna av. Det som väntade var ett stationärt tillstånd. År 1848 trodde han inte att det tillståndet var särskilt avlägset i de rika länderna. Det var ingenting han var rädd för. Han räknade med att människors liv i själva verket skulle bli bättre, när nödvändigheten att hela tiden skapa ännu mer rikedom inte längre var för handen.

Närmare 100 år senare trodde den liberale ekonomen  John Maynard Keynes åter att vi närmade oss ett slut på tillväxten. Han gladde sig åt detta, eftersom vi då skulle kunna ta itu med livets viktiga frågor. Samhällsdebattören Christer Sanne  brukar påminna om hur Keynes trodde att hans barnbarn skulle använda den ökande produktiviteten. De skulle inte behöva arbeta mer än några få timmar om dagen.

Men det var då det. Idag har de liberala utopierna blivit till drömmar om shoppinggallerior i världens alla kvarter. Och till pubertala utrop om att minsann hålla ljuset tänt under Earth Hour.

Vi som inte är liberaler borde kanske vara glada över att slippa intelligent motstånd. Men själv blir jag mest beklämd.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Den liberale Pastor Jansson”

  1. Mattias Ågren Says:

    Det här med att nöden utplånas genom att den rika världen slösar och konsumerar ännu mera påmminer ju lite grand om hur dom nyliberala förespråkarna för marknadshyror resonerar. Dom pekar- med viss rätt- på orättvisorna i dagens system där många människor med ont om pengar eller utan kontakter har svårt att få tag i en bostad. Problemet är bara att det är näst intill omöjligt för någon som inte själv är nyliberal att fatta på vilket sätt den orättvisan skulle upphöra genom införande av marknadshyror och ökad omvandling till bostadsrätter. Även om nyliberaler ibland uppmärksammar verkliga orättvisor så känns dom lösningar dom förespråkar ofta som att försöka släcka en eldsvåda genom att hälla bensin på lågorna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: