När kineserna vill leva som vi

Siffran är sensationell och den berättar om en omöjlig framtid.

Kinas efterfrågan på olja steg med 28 procent mellan januari  2009 och januari 2010. Ökningen visar vad som händer när den omtalade återhämtningen tar fart. Siffran 28 procent sätter strålkastarljuset på vad en förnyad tillväxt får för konsekvenser.

För sanningen är den, att världen inte klarar av en fortsatt kinesisk expansion. För några år sedan gjorde den amerikanske ekologen Lester Brown ett tankeexperiment i boken Plan B2.0. Vad skulle hända om kineserna blev lika rika som USA-medborgarna är? Jo, om de åt lika mycket kött och ägg och drack lika mycket mjölk, så skulle detta ta två tredjedelar av världens spannmålsskörd i anspråk. Om de körde bil och använde bränslen i samma utsträckning som man gör i USA, skulle inte hela världens oljeproduktion räcka till. De skulle använda dubbelt så mycket papper som världen producerar, och något mer stål än vad som tillverkas idag.

Och då räknade han bara på Kina. Lägg till Indien och orimligheterna blir bara vansinnigare. Lek sedan med den nyliberala utopin – där frisläppta marknadskrafter skapar västerländskt konsumtionsparadis åt hela världens befolkning – så är det lika bra att börja bläddra i Uppenbarelseboken för att få reda på vad som händer härnäst.

Kinas efterfrågeökning är häpnadsväckande, enligt talesmän från Internationella energibyrån(IEA) som nu räknat upp prognoserna för världens oljekonsumtion under 2010 till 86,6 miljoner fat om dagen. Vi närmar oss därmed samma situation som rådde 2008, när produktionskapaciteten nätt och jämnt räckte till, och oljepriserna sköt i höjden.

Mycket talat för att vi kommer att få se ett liknande scenario de närmaste två åren. Frågan är om de stora oljeproducenterna kan öka produktionen för att möta efterfrågan. Enligt en ny rapport från Oxford University ser det mörkt ut. Världens oljereserver är överskattade med en tredjedel, menar forskarna bakom studien. De tror att efterfrågan kommer att överstiga tillgångarna år 2014. Sir David King, före detta chefsrådgivare i vetenskapliga frågor åt brittiska regeringen, har varit med om att ta fram rapporten. King säger nu till Daily Telegraph att han är ytterst orolig över att västvärldens regeringar inte tar frågan om oljetoppen – Peak Oil – på tillräckligt allvar.

Alltså: Kina och Indien, och många fler länder därtill, strävar efter att nå västerländsk standard. Resurserna kommer inte att räcka till. Varningssignalerna har redan börjat blinka. Den första vi kommer att få syn på består troligen i snabbt stigande oljepriser, som kommer att sätta punkt för alla våra illusioner om ekonomisk återhämtning.

Så vad är då att göra? Det lär bli decenniets stora fråga.  En sak är åtminstone säker: den som tror att lösningen ligger i att kineserna och indierna ger upp sina drömmar om att leva som vi borde nog titta  sig  i spegeln en gång till.

TV: På torsdag 21.30 blir det debatt om oljetoppen i SvT 1. Bland deltagarna: David Jonstad från Effekt. Läs mer här.

PS: TV-debatten är nu flyttad till torsdag 1 april kl 21.30

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: