Från M till SD – är steget så långt?

Svenska Dagbladet rapporterar att hälften av de ledande sverigedemokraterna har en bakgrund inom moderaterna.

Det är inte precis så att man välter kaffekoppen av förvåning.

Man har talat en del om hur sverigedemokraterna rycker fram bland socialdemokraternas manliga kärnväljare. Det tycks ligga en del i detta, vilket är värt en ordentlig diskussion. Men det är långtifrån hela sanningen. Valanalyser visar hur de tar minst lika många röster från de borgerliga partierna, och främst då från moderaterna och kristdemokraterna.

Och undra på det. Sverigedemokraterna är ett djupt borgerligt parti. Om vi ska loda partiets ideologi, och jämföra med riksdagspartiernas, så tror jag att det är just hos moderaterna vi finner de största likheterna.

Några år med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg förändrar nämligen inte faktum. Inom moderaterna finns det en djupt konservativ ådra, som visserligen pulserar svagare än tidigare, men som ändå utgår från det partiet en gång var – ett reaktionärt parti som försökte hindra den politiska demokratin från att bryta igenom – ett parti som röstat emot ett bedövande stort antal av de reformer som stärkt människors rätigheter i det här landet.

Några exempel:

1904-1918:  Nej till allmän rösträtt

1919:              Nej till kvinnors rösträtt

1923:              Nej till att avskaffa dödsstraffet

1938:              Nej till två veckors semester

1970:              Nej till 40 timmars arbetsvecka

1974:              Nej till fri abort

1994:              Nej till partnerskapslag för homosexuella

En mer fullständig lista hittar du här.

Det här är kända saker. Vänsterpartiet brukar avkrävas ständigt nya uppgörelser med sitt förflutna. Det finns det goda skäl för. Men när ställs sådana krav på moderaterna? När tillsätter Fredrik Reinfeldt en sanningskommission?

Då moderater går över till sverigedemokraterna är steget alltså inte så långt. De rör sig inom samma konservativa tradition. Och att det finns grumliga föreställningar om invandringen djupt in i de moderata leden behöver man ju inte åka till Vellinge för att inse. Minns bara vilket parti som blev mest avklätt i SvT:s legendariska valstugereportage 2002.

Samtidigt har utrymmet inom moderaterna för de allra mest reaktionära krympt på senare år. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och deras likasinnade är snarare liberaler än konservativa. Profilen som det nya, breda partiet vårdas ömt. Jag tror att det är i det perspektivet man ska se de ledande sverigedemokraternas bakgrund. De har inte ändrat sina åsikter, men de vill kunna prata öppet om dem.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Från M till SD – är steget så långt?”


 1. Jag skrattar förtjust 🙂 ”välter kaffekoppen” *fnitter* Alltså, JAG är ju gammal moderat även om jag konverterat till vänstern/miljöpartiet och jag tror att det som du beskriver är något som jag aktivt förträngt under alla år som moderat. Beträffande FP, mer främlingsfientligt parti än FP får man leta efter.

  • Mattias Ågren Says:

   Ja, folkpartiet är ju på många sätt minst lika främlingsfientliga som Sverigedemokraterna. Och Jan Caligula Björklunds parti framstår ju idag på många sätt som dom nya moderaterna med krav på disciplin i skolan och flirtande med invandrarfientliga opinioner. De är dessutom betydligt mer enkelspåriga än dom ”nya” moderaterna i sin syn på mellanösternkonflikten och USA. Jan minns ännu med fasa alla de gånger man satte frukosten i vrångstrupen efter att ha läst någon av Per-Israel USAhlmarks fnoskiga krönikor på DN:s ledarsida. Tack och lov att åtminstone inte han skriver där längre!

  • fogelqvist Says:

   På det sättet ÄR ju moderaterna ett rätt så brett borgerligt parti nuförtiden. Där finns allt från libertarianer till kulturkonservativa. Och jag har träffat på några fler än dig som har konverterat vänsterut. Men då har man allt ändrat på några av sina åsikter, väl?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: