Lars Vilks och rätten att vara fördomsfull

Och vad går då att skriva om Lars Vilks?

Jag vet inte riktigt. När uppståndelsen var som störst kring de danska Muhammedkarikatyrerna skrev jag en krönika i Arbetaren om rätten att häda. Det var en viktig rättighet, tyckte jag. Det tycker jag fortfarande. Samtidigt fanns det saker jag bortsåg ifrån, och annat jag inte kände till, som gjorde att krönikan blev rätt tafflig.

Jag satte inte in teckningarna i sitt sammanhang, som var den växande islamofobin i Danmark. Jag visste inte att Jyllands-Posten idogt spred fördomar om muslimer, och att karikatyrerna snarast var ett inslag i en löpande kampanj än en enstaka provokation. Jag var överhuvudtaget rätt så okunnig om islamofobins uttryck i dagens Europa.

Den bakgrunden måste finnas med även då vi diskuterar Lars Vilks, hans rondellhund och hans judesugga.

Möjligen kan man börja med att slå fast att Lars Vilks teckningar, i all sin banalitet, är  mycket grövre provokationer än någon av de danska karikatyrerna var. Hunden är oren i de muslimska länderna, liksom suggan är för judarna. Det handlar om väl uttänkta kränkningar. Det är också tveklöst att Lars Vilks är så dumt fördomsfull mot muslimer att klockorna stannar – något som Andreas Malm belade med all önskvärd tydlighet i Aftonbladet för några dagar sedan.

Sådana sammanhang går inte att tänka bort. Lars Vilks är ingen satiriker, ingen hädare av den religiösa makten. Lars Vilks vill reta upp muslimer, och spelar just nu sin älsklingsroll – sig själv.

Och samtidigt: Det ska han ha rätt att göra. Den här gången är det Lars Vilks som hotas. Men islamisterna vill stoppa alla som ifrågasätter deras egna bokstavstrogna läsning av Koranen. Det kan afghanska agnostiker, iranska ateister, sudanska kommunister, saudiska liberaler, libanesiska anarkister och miljoner andra bära vittnesbörd om. Jag tror att vi ska vara försiktiga med att göra islamisterna till talespersoner för en förtrampad tredje värld eller en segregerad förort. Bakom den moderna islamismen finns det oljemiljarder och mäktiga prästerskap. Bilden är naturligtvis inte entydig. Det skiljer en avgrund mellan, låt oss säga muslimska brödraskapet i Egypten och Al Qaida. Men de islamister som vill förbjuda religionskritik är likafullt reaktionärer och bakåtsträvare och här i Europa en liten minoritet av alla dem som fått etiketten muslimer sig påklistrade.

Det borde vara ganska självklart för vänstern att se på islamister på samma sätt som vi betraktar Opus Dei, Livets ord och andra kristna fundamentalister. Likheterna är betydande. Det är ingen slump att islamister och konservativa kristna just nu gör gemensam sak i bland annat FN, och försöker att lagvägen begränsa religionskritiken

Islam och islamism är inte samma sak. De flesta människor som kallas för muslimer i Sverige går inte till moskéerna, och bara ett försvinnande fåtal är bokstavstrogna. Antagligen är de ”svenskar” som sympatiserar med Sverigedemokraterna betydligt fler. En ännu mindre andel av islamisterna är på Jihad Janes och hennes kompisars nivå. Ja, de är säkert färre än de som tänker rösta på Nationalsocialistisk Front i nästa val.

Låt oss slå fast allt detta och sedan säga ett bestämt Nej till alla religiösa försök att begränsa vår yttrandefrihet. Det borde väl inte vara så svårt?

Annonser
Explore posts in the same categories: Kultur, Politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Lars Vilks och rätten att vara fördomsfull”

 1. Bosse Boss Says:

  Man har väl redan lyckats med att begränsa yttrandefriheten? FNs sk Människorättsråd antog ju en resolution som sa att religionskritik är ett brott. Skrämmande, religion är ju elitistisk, uteslutande, och fördömande (oavsett kristendom eller islam) och framförallt kvinnofientlig. Skillnaden är väl att kristendomen kommit lite längre. Lite just för att bla katolicismen ännu är emot preventivmedel, och aborter! nu när de avskaffat Limbon borde väl abortfrågan kunna diskuteras?
  Människor som blir så kränkta av en teckning att de tar till våld lever under samma handikapp som den individ som tar fram kniven pga ett kränkt ego i krogkön. Religiösa ledare eldar bokstavligt talat upp folkmassor vars (helt plötsligt har alla börjat läsa Jyllandsposten nere i mellanöstern)reaktion kanske skulle stannat vid ett ilsket hopknycklande av tidningen. Arrangerade upplopp av analfabeter som hysteriskt eldar flaggor och attackerar ambassader. Betalda av obskyra imamer och ledare.
  Så, håller med, vi måste alla få ställa religion till svars, utan att bli kallade islamofober, eller rasister. Religioner borde överhuvudtaget ställas mer mot väggen och stå till svars för vad som egentligen står i deras böcker. Sprängningarna av Buddhastatyerna som Al Qaida utförde är direkt uppmuntrat och anmodat i bibeln. En härlig kvinnosyn hittar vi tex i Domarboken 19:23…osv.

  • fogelqvist Says:

   Jo, det finns många intressanta straff anbefallda i Moseböckerna också. Slå t ex upp femte mosebok 21 kap:18-21 och läs hur vanartiga söner ska behandlas: ”Då skall allt folket i staden stena honom till döds: du skall skaffa bort från dig vad onte är. Och hela Israel skall höra det och frukta.” Fint.

 2. Mattias Ågren Says:

  Vår nuvarande alliansregering verkar ju hysa åsikten att bara nazismens och kommunismens brott mot mot mänskligheten skall belysas, gärna då i form av statligt sanktionerade utställningar där Pol Pot kramaren Jan Myrdal ställs vid skampålen. Att den västerländska imperialismen med berått mod orsakat svältkatastrofer i exempelvis Indien och Kongo under både 18- och 1900-tal är inget som Forum för Levande Historia intresserar sig för. Det är lite samma sak med religionen. Det är möjligen ok att kritisera islam men inte kristendomen.
  Själv tycker jag att det skulle vara intressant att se Forum för Levande Historia göra en omdettamåniberättautställning(långt ord!)om kristendomens brott. Hur många miljoner som mördats under inkvisitionen, korstågen, religionskrigen. Hur många miljoner som dött i AIDS på grund av katolska kyrkans motstånd mot preventivmedel. Hur fundamentalister i USA mördar och mordhotar abortläkare och hetsar mot homosexuella. Fast en sådan utställning kommer vi nog aldrig att få se.

  • fogelqvist Says:

   De utställningarna – både om imperialismen och kristendomen – skulle jag också vilja se.

   • Bosse Boss Says:

    Apropå homosexuella så var ju Ecce Homo en rolig provokation :o) mot kristendomen. Inte särskilt faktamässig men som sagt en skoj provokation.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: