Fri skola?

Varför ökar klyftorna mellan svenska skolor?

Den frågan kommer att hamna på dagordningen i valrörelsen, var så säker. Men debatten lär inte bli så spännande. Alliansen kommer att skylla på flumskola och bristande integration. Oppositionen kommer att kräva mer pengar till skolor i utsatta områden, och kanske en hårdare kontroll av hur skolorna sköter sig.

Det är synd att inte forskarna får sätta agendan. Tidningen Riksdag & Departement  har gått igenom de senaste årens forskning. Bilden som framträder är ovanligt skarp i konturerna: Den viktigaste orsaken till skolsegregationen är naturligtvis att ojämlikheten i samhället i stort har ökat. Men friskolereformen och det fria skolvalet verkar bidra.

De flesta forskare tror att själva valfriheten har segregerande mekanismer. Studier visar hur friskolor rekryterar elever från socialt starkare familjer. Kommunala skolor i fattiga bostadsområden dräneras på elever som skulle ha givit dem en åtminstone något bredare sammansättning. Negativa spiraler drar igång. När elever börjar försvinna från en skola får den sämre rykte. Amerikansk forskning, liksom en ännu inte publicerad svensk studie, visar att det finns en brytpunkt någonstans kring 50 procent elever från fattiga hem. Upp till den andelen påverkas inte elevgruppens prestationer. Men sedan börjar det gå överstyr.

Utvecklingen går inte åt rätt håll. Sverige tillhör nu de EU-länder som har de största klyftorna mellan olika skolor. Minst skolsegregation har Finland, som inte har genomfört någon friskolereform. Där presterar framförallt de svagaste eleverna mycket bättre än i Sverige.

Det borde finnas några slutsatser att dra, eller åtminstone frågor att ställa. Måste vi verkligen ha friskolor? Måste valfriheten vara total när föräldrar väljer skola åt sina barn? Vore det helt fel att försöka planera skolornas upptagningsområden så att det gick elever från både hyreshus och villor i dem? Var det verkligen så  fel med en statlig skola som försökte garantera en likvärdig skola för alla?

MVG till det parti som ställer sådana  frågor.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Fri skola?”

 1. Andreas Says:

  Felet är inte skolorna, felet är föräldrarna. En stor andel av dagens föräldrar anser (felaktigt) att det är skolan som ska sköta allt med inlärning. De missar totalt att tålamod, disciplin och dyl är något som man behöver ha med sig hemifrån. Barn som saknar detta kommer få oerhört stora problem med att lära sig något i skolan. Dagens föräldrar tar inte sitt ansvar…

  • Norling Says:

   Jag tror, tyvärr, att många spontant håller med dig, Andreas. I vår genomindividualiserade värld, där valfrihet i sig blivit viktigare än kvalitet, är det måhända inte så lätt att begripa ett grundläggande sammanhang. Nämligen att vi, föräldrarna, lärarna, politikerna, etc, dvs alla som gemensamt utgör samhället, alla har ett visst ansvar. Problemet med att bara peka på föräldrarna är att det troligen främst är välbeställda föräldrar som haft ork och resurser att ta sig tid att lära ut tålamod, etc (eller sonika trummat in det i sina stackars ungar), medan andra resurssvagare föräldrar s.a.s. ”klantat sig” eller gett blanka fan i detta. Det grundläggande sammanhanget, som Fogelqvist pekar på, handlar istället om just samhällets ansvar. Det sammanhanget försvinner gärna om mantrat i grund och botten är ”valfrihet, valfrihet”… Är det verkligen konstigt att ställa denna fråga? Är inte samhället ett stort misslyckande när vi ideligen fintar bort det gemensamma ansvaret genom att så ofta trivialisera ned komplexa frågor till individnivå?

 2. Maria Says:

  Som förälder har jag frågat mig många år varför man ite helt enkelt kan bygga in valfriheten i den offentliga skolan – kommunal eller statlig! Låt pengarna stanna där och låt olika skolor profilera sig så de som vill kan välja pedagogik eller natur eller häst eller vad man nu kan tänka sig för olika inriktningar.
  Att dela upp budgeten på friskolor och kommunala skolor gör det omöjligt för rektorerna att planera när de när som helst kan bli av med elever och deras skolpeng och alltid ska vara beredda att ta emot elever som hoppat av sin friskola.
  Det finns faktiskt ingen jag diskuterat detta med, som tycker annorlunda än jag. Oavsett politisk övertygelse.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: