Afrika köps upp

Allas våra rötter finns i Afrika. Dit återvänder vi, gång på gång. Oftast för att plundra.

De senaste tusen årens afrikanska historia är ingenting för den optimistiskt lagde. Arabiska och europeiska slavhandlare, kolonisatörer och gruvbolag och råvaruhandlare, storbanker och legosoldater och inhemska korrupta härskare – alla har de hjälpts åt att skriva en berättelse med blod.

Nu tecknas ett nytt kapitel. Nu köps den afrikanska jorden upp för att vi andra ska ha tillräckligt att äta.

Det sker i en hisnande takt. Brittiska The Observer rapporterade nyligen att afrikansk jord motsvarande två Storbritannien har bytt ägare de senaste åren. De viktigaste orsakerna är att matkrisen 2008 satte skräck i ett stort antal regeringar världen över, och att efterfrågan på biobränslen ökat snabbt. I bakgrunden finns andra faktorer som gör att den odlingsbara marken snart inte räcker till längre – inte minst den sedan 1960-talet snabbt ökande köttkonsumtionen i USA, Västeuropa och nu även Kina.

Alla vill vara med och dela på kakan. Saudiarabien, som brottas med svår inhemsk vattenbrist, är en av de viktigaste  aktörerna liksom flera andra länder i Mellanöstern. Kina köper upp stora områden. Ett av de senast tecknade kontrakten gäller 2,8 miljoner hektar för att odla palmolja i Demokratiska Republiken Kongo. Sydkoreanska företag är också hungriga efter mark, men Daewoo Logistics misslyckades förra året med att köpa närmare hälften av Madagaskars odlingsbara mark, efter omfattande inhemska protester. Hedgefonder, råvaruspekulanter, intvestmentbanker och de stora livsmedelskoncernerna i USA och Västeuropa är förstås också med i leken.

På 1800-talet var det en expanderande kapitalistisk ekonomi som lade Afrika under sig i jakt på råvaror. Det fanns ständigt nya horisonter att erövra. Nu tycks gränserna redan vara passerade. Det som återstår är en hård konkurrens om existerande resurser, samt en jakt på den sista marken som går att göra till industrijordbruk. Det är som om cirkeln sluts. I dess mitt ligger som alltid Afrika.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

One Comment på “Afrika köps upp”

  1. Bosse Boss Says:

    Ja denna Land-grabbing är ju en härlig industri, inte nog med att EU-bidragsfinansierade monster-trålare dödar fiskevattnet för dem, vi tar även deras färskvatten (och säljer tillbaka det i form av Coca-Cola, typ) och mark, tidigare kommunägda SEKAB är ju inte oskyldiga. Etanol-behovet verkar ibland skymma sunt förnuft.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: