Livet eller tillväxten

Det finns nyheter som inte är så roliga att ta del av.

När jag, till exempel, läser att världens matjordar håller på att försvinna går det en kall isning igenom mig. Det är ingen science fiction jag läser, inga domedagspredikningar. Det är brittiska, konservativa Daily Telegraph som berättar om en studie som gjorts av forskare vid University of Sydney. Forskarna har kommit fram till att Kinas matjord förbrukas 57 gånger snabbare än den ersätts genom naturliga processer. I Europa försvinner 17 gånger mer matjord och i USA 10 gånger mer än vad som tillkommer. Om dagens intensiva industrijordbruk får fortsätta att härja fritt,  kan vi ha så pass lite som 60 år på oss innan den jord vi bokstavligen lever av har försvunnit.

Det finns tyvärr ett mönster att upptäcka, när du börjar titta på vad som händer med världens resurser. Det handlar inte bara om matjorden. Snart kommer oljeproduktionen att börja minska. Det kanske dröjer några år, om vi lyssnar till optimisterna. Men produktionstoppen  lär vara nära. Få vågar prata om konsekvenserna, i en värld som vant sig vid billig olja som smörjmedel för utvecklingen. Vi närmar oss också gränsen för hur mycket mer vi kan utvinna av ett antal viktiga mineraler. Läget tycks vara akut när det gäller vissa sällsynta jordartsmineraler som är ytterst viktiga för produktionen av allt från mobiltelefoner till vindkraftverk. Detta berättade Effekt om i veckan. Vattenresurserna är svårt ansträngda i stora delar av världen. Avskogningen fortsätter trots alla vackra ambitioner att hejda den. Listan kan göras lång

Det ser kort sagt inte så bra ut.

Det här är inga konstigheter. Fråga vilken naturvetare, eller ekolog, eller oljeingenjör, eller geolog som helst. Alla vet att icke förnybara resurser är begränsade. Alla vet att även förnybara resurser, som vatten och matjord, inte kan exploateras hur mycket som helst. Prognoserna för när gränserna nås skiljer sig åt. Men trenden är tveklös. Man skulle kunna säga så här: diskussionen handlar om vem som får tackla smällen – du själv, dina barn, eller dina barnbarn.

Lika säkert är att dina barnbarn får en något lättare situation att hantera om vi börjar förbereda oss redan nu.

Ta sedan och titta ut över det landskap som heter den svenska valrörelsen 2010. Spana efter minsta skymt av diskussion om de utmaningar som ligger framför oss. Försök att sedan inte bara häpna. Försök att bli arg.

Det finns fortfarande inte ett enda parti som vågar ifrågasätta tanken att tillväxten måste fortsätta, nästa år, och nästa år igen, och sedan i all evinnerlighet.

Ändå är den tanken helt omöjlig. Även en modest tillväxt på låt oss säga 2 procent om året – alltså en så pass låg tillväxt att politiker och ekonomer lägger pannorna i djupa veck – skulle innebära en fördubbling av ekonomin på 35 år, Människans uppfinningsrik må vara enorm och möjligheterna till energibesparingar och ökad energieffektivitet stora. Men det finns gränser. Någon gång måste tillväxten stanna av.

Hur det ska gå till kommer att bli framtidens stora politiska fråga.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Livet eller tillväxten”

 1. Peter Green Says:

  Mycket bra skrivet! Man ska dock ta info som denna med en nypa salt, för allt har som bekant två sidor, och extrapolerade trender tenderar att endast fokusera en variabel i taget dessvärre. För samtidigt som läget är bekymmersamt med avseende på de problem du tar upp, så har nog produktiviteten i sektorn aldrig varit så hög som nu. Det innebär konkret att aldrig någonsin har så många människor ätit så bra som de gör idag, globalt sett. Med rätt val och rätt kunskap kan vi idag verkligen utrota svälten en gång för alla. Men det förutsätter att våra politiker slutar prioritera ickefågor och istället börjar intressera sig för frågor som går att lösa. Som läget är idag minskar biståndsflödena istället, och detta i en tid när vi står på tröskeln till ett genombrott utan motstycke i fråga om världens undernäring!

  • fogelqvist Says:

   Jo, jag håller i stort sett med, även om det ser problematiskt ut med troligen snabbt stigande priser för konstgödsel och bensin till jordbruksmaskiner. Men samtidigt tycks potentialen vara stor för ökad produktivitet i Syd även med organiska metoder. Så visst – vi lever i en värld där möjligheterna är stora att utrota svält och undernäring, om bara rätt beslut tas. Det tror jag också.

  • Andreas Says:

   Jag tycker din ståndpunkt är naiv och farlig. Det är inget fel att vilja bekämpa fattigdom och svält men dagens enorma, och fortfarande växande, befolkning sätter orimliga krav på jordens resurser. Och det leder i sin tur till att livskvalitén för alla kommer att minska. För att vi ska ha en hållbar värld så måste vi få ned befolkningsmängden. Då kommer även livskvalitén att öka.

 2. Peter Green Says:

  Personligen kämpar två vilddjur inom mig – pessimisten och optimisten. Och det finns goda argument för båda dessa förhållningssätt. Varför kan världen inte vara så där härligt svart-vit och tydlig istället?

 3. Bosse Boss Says:

  Vadan detta? har jag missat att lusa ner din blogg med en kommentar här? Hmmm, jag tror vi kan sätta vår tillit till kapitalismens ständiga cykel av liv och död. Dvs en major breakdown som bromsar upp västvärlden och tvingar oss att ”komma igen”. Likt tidigare krascher. Sedan tror jag utbildning och jämlikhet i u-länderna kan rädda oss från deras befolkningsexplosion, vilket betyder att när deras levnadsstandard ökar blir de inte lika många som tär på resurserna, och sättet de gör det på blir mer genomtänkt och i linje med våra strävanden efter miljömedvetenhet. Även om det går trögt idag. Det var den positiva versionen. Den version jag tror på är ett världskrig inom 20 år som startar i mellanöstern Iran-Israel-Palestina, lagom till naturresurserna tömts, dvs ”naturen” tar hand om sig själv och befolkningen minskar drastiskt till en nivå som vårt jordklot klarar av :o)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: