Klimatforskningen tar inte paus

Har klimatforskningen hamnat i kris? Överdrev FN:s klimatpanel? Finns det två läger, två sanningar?

Den som följt svenska media sista tiden kan lätt börja  tro att det är på det viset.

Samtidigt fortsätter klimatforskarna att lägga fram nya rön. Ibland är resultaten osäkra. Ibland tolkas resultaten olika. Ibland måste datormodeller justeras och nya mätningar göras. Det är som det ska vara. Det är som det alltid har varit. Det är så ny kunskap erövras.

Så låt oss den här gången strunta i de bisarra klimatförnekarnas teorier. Dem skrev jag om för en vecka sedan. Låt oss istället titta på just denna framskridande forskning, och vad de seriösa vetenskapliga publikationerna rapporterat om bara den senaste veckan

De mest oroande uppgifterna kommer från forskare vid US National Ocanic and Atmospheric Association (NOOA). De rapporterar att halterna av metan i atmosfären har ökat snabbt tre år i rad. Orsakerna är inte klarlagda, men forskarna varnar för att det kan handla om metan från tinande permafrost i arktiska områden. Just den kedjereaktionen är en av klimatforskarnas värsta mardrömmar. Metan är en extremt kraftfull växthusgas.

Ny forskning från US Geological Survey visar att den antarktiska halvöns isar drar sig tillbaka snabbare än man tidigare trott. Halvön är visserligen bara en del av det väldiga Antarktis. Men tendensen oroar likafullt. Samtidigt  har forskare iakttagit hur ett 2500 kvadratkilometer stort isberg har brutits loss från Antarktis.

En samling av världens ledande experter på stormar har på uppdrag av World Meteorological Organization (WMO) undersökt den globala uppvärmningens konsekvenser för tropiska orkaner och cykloner. Resultaten publiceras i nya Nature Geosciences.  Forskarna har tidigare varit oeniga, men har nu enat sig om en prognos: Vi kommer att få se färre tropiska stormar, men de kommer att nå högre vindstyrkor.

Och ja, visst har vi frusit här i Sverige. Men januari 2010 är den fjärde varmaste januari Jorden har upplevt sedan mätningarna startade 1880. Enligt NOAA låg genomsnittstemperaturen för mark- och havsyta 0,60 grader över snittet under 1900-talet.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: