Svårt för IKEA att bli grönt

Idag rapporterar E24 att IKEA:s gröna flaggskepp, riskkapitalbolaget IKEA Greentech är på väg att ge upp. Satsningar på bl a billiga solpaneler som skulle säljas på IKEA-varuhusen är skrinlagda. Nästan alla anställda har sagts upp. Enligt uppgift har IKEA Greentech tittat på 300 möjliga investeringsobjekt men inte satsat pengar i ett enda. Nu ska verksamheten samordnas med IKEA of Sweden i Älmhult, som utvecklar koncernens sortiment.

Det är inte direkt så att man börjar darra av chock. Miljöteknik är ingen vinnarbransch just nu. Marknaden tycks ha tagit sin osynliga hand bort från den gröna omställningen. Det blir allt tydligare att näringslivet aldrig på egen hand kommer att lösa resurskriser eller klimatkatastrofer.

Men IKEA är ett kapitel för sig. Det är ett skickligt marknadsfört bolag. Bilden av den enkle Ingvar Kamprad som aldrig åker business class på flyget är hårt inpräntad i svenskt medvetande. Lågpriskonceptet har givits ett folkhemsskimmer, på ett sätt som måste göra Lidls och Willys marknadsförare sjuka av avund.

Så naturligtvis har IKEA hakat på även det gröna. ”Klimatförändringarna sker just nu och vi tar på oss att spela en aktiv roll i att minska utsläpp av växthusgaser”, slog miljöansvariga Eva Stål fast i fjol i tidningen Gröna Affärer. Leverantörer ska kontrolleras och resurssnål produktion stimuleras.

Fred Pearce, legendarisk miljöjournalist på brittiska Guardian ger inte mycket för IKEA:s miljöengagemang. I april förra året diskuterade han företaget i sin serie Greenwash. Han frågade sig bland annat hur den gröna profilen går ihop med att alla varuhus placeras så att de är svåra att nå utan bil. Han undrade varför det är så dyrt att beställa hemtransport. Han drev gäck med IKEA:s deltagande i Världsnaturfondens Earth Hour – när alla ska släcka ljuset i en timma, ni vet. På IKEA-varuhusen drog man ner ljusstyrkan till en nivå ”som gav en säker arbetsmiljö för både medarbetare och kunder”. Pearce kommenterar syrligt: ”Vore det inte en bra idé att göra det hela tiden?”

Slutligen diskuterade han det för IKEA känsliga ämnet med den illegala avverkningen av Sibiriens urskogar. Envisa rykten gör gällande att en hel del urskog letar sig fram till de kinesiska underleverantörer som tillverkar IKEA-möbler. Detta har hävdats av bl a Johan Stenebo, tidigare en av Ingvar Kamprads närmaste män, i boken Sanningen om IKEA(ICA bokförlag). Klart är att IKEA lobbyat aktivt mot amerikanska lagstiftningsförslag mot import av illegalt avverkat virke. Förslagen skulle innebära krav på importörerna att dokumentera produktionskedjan, krav som IKEA anser orealistiska. Läs: dyra, skriver Fred Pearce.

Det här är förstås inga överraskningar. IKEA:s själva affärsidé är att sälja mycket och billigt. Företagets överlevnad bygger på att vi aldrig ska tröttna på att byta ut vårt möblemang. Den dag vi behåller Billybokhyllorna livet ut börjar IKEA att vackla. De låga priserna garanteras av stora försäljningsvolymer och låga kostnader för arbetskraften i Asien. Utan  låga löner och  ständiga transporter världen över skulle koncernen få leta efter en ny profil. Varumärket är byggt av koldioxid, uttömda resurser och exploatering.

Det finns företag som kan spela en roll i en ekologisk omställning av samhället. Inte på egen hand – men som entreprenörer, uppfinnare och leverantörer. IKEA tillhör knappast de företagen.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Svårt för IKEA att bli grönt”


  1. […] ikea-konceptet, det är helt enkelt inte hållbart.Jag kan inte låta bli att citera en annan bloggare: "IKEA:s själva affärsidé är att sälja mycket och billigt. Företagets överlevnad bygger på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: