Klimatförnekarnas alternativa verklighet

Det har hänt något med klimatförnekarna på sista tiden. Tonen har höjts, segern är utropad. Nu försöker de inte ens att argumentera. De anser sig ha avslöjat bluffen. De tror att folket har börjat förstå.

Man såg tecknen redan före pseudoskandalerna kring de hackade e-mailen och IPCC:s glaciärmisstag. Men de senaste två månaderna har blogginlägg och kommentarer blivit allt mer bisarra, allt mer trosvissa – och ja, ibland direkt hatiska. Läs till exempel KTH-forskaren Johan Rockströms balanserade inlägg om flyget på Newsmill nyligen. Läs sedan kommentarerna, så förstår ni vad jag menar. Någonting håller på att gå överstyr. Det är som när ett gäng scientologer går i gång då någon granskat deras frontorganisation. Det är sektmentalitet i dess renaste form.

Klimatförnekarna brukar bli upprörda när de kallas förnekare. De vill hellre vara ”skeptiker”. Men följ ett par av deras bloggar ett tag och du finner själva motsatsen till en skeptisk attityd. Övertygelsen är enorm. Varenda osäkerhet i klimatforskningen utnyttjas till fullo. Och eftersom det finns gott om osäkerheter i forskningsresultaten – det hör till forskningens natur, väldigt lite är skrivet i sten – blir det mycket att skriva om. Men aldrig någon tvekan inför de egna argumenten. Aldrig några försök till helhetssyn. Aldrig någon vånda inför möjligheten att man kanske tar fel.

Det finns tendenser till trosvisshet även inom klimatrörelsen. Visst gör det. Men i jämförelse med förnekarlägret var de hundratusen demonstranterna i Köpenhamn – nåja, de allra flesta av dem – ett samlat under av skepticism.

Så vad handlar det om?

Det är ingen lätt fråga att besvara. För några år sedan kunde man med fog säga att det var fossilindustrin och nyliberala tankesmedjor som stod bakom klimatförnekandet. Oljebolagen sponsrade forskare som inte trodde på den globala uppvärmningen. Tankesmedjor som Cato Institute och American Enterprise Institute gav ut rapporter, startade nätsajter, organiserade konferenser och byggde nätverk. Men idag är det inte riktigt så. Tankesmedjorna och bolagen är fortfarande aktiva. På borgerliga ledarsidor idkas krypskytte om FN:s klimatpanel. Det finns alltså understöd från mäktiga kretsar. Men ändå: större delen av de aktiva  klimatförnekarna är ganska obundna entusiaster som drivs av övertygelsen att de funnit sanningen och att ”eliten” försöker pracka på dem sina illa underbyggda trossatser.

Några gemensamma drag går dock att se.

Påfallande många av de mer profilerade förnekarna är medelålders och äldre män. De har ofta akademiska examina med teknisk och ibland naturvetenskaplig inriktning (vilket är förbluffande med tanke på hur tvärsäkra de är om allting) Med sig har de en växande grupp yngre bloggare, nästan alla också män, med i regel utpräglat nyliberal samhällssyn. En SIFO-mätning om klimatförnekarnas partisympatier skulle nog ge de borgerliga partierna ungefär 90 procent av rösterna.

Det handlar i ena fallet om män som är präglade av en tid då allt tycktes möjligt, då det fanns tekniska lösningar på varje samhällsproblem, då Månlandningen bara var början. De yngre nyliberalerna har ungefär samma inställning. Människan har just inlett sit erövringståg. Det finns inga gränser. Om staten bara slutar att lägga sig i kommer hela världen att om några decennier leva i ett enda stort konsumtionsparadis.

Och så kommer det forskning som säger att det nog är dags att vakna upp ur de rosa drömmarna. Det är klart att det blir reaktioner. Det är klart att sådana budbärare måste det skjutas skarpt på. Det finns en hel världsbild att försvara.

Förnekarnas problem är att de inte har någon ammunition.  Inom vetenskapssamhället är enigheten kompakt kring de grundläggande rönen om den globala uppvärmningen. Det finns några enstaka motståndare, men de är knappast fler än de forskare som in på 1970-talet hävdade att rökning var helt ofarligt. Debatten är avslutad, som vetenskapsakademier och ledande vetenskapliga tidskrifter slog fast redan för några år sedan.

Det som återstår är att bygga upp en alternativ verklighet, och det är väl just det som förnekarna är i full färd med att göra. I den världen är forskarna bluffmakare, IPCC korrumperat och politikerna en skock lögnare som bara vill höja skatterna. Själva har de emellertid skådat ljuset. Varje artikel de får in på Newsmill blir en bekräftelse. Varje gång de bjuds in till SvT blir till en ny spricka i muren. Segern verkar vara på väg.

Det är en ideologi som håller på att krackelera. Det är tron på den eviga tillväxten och de oändliga möjligheterna som är på väg att gå i bitar. Det är ingen vacker syn, men saken måste nog ha sin gång.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Klimatförnekarnas alternativa verklighet”


 1. Jättebra! Du skriver så att jag blir avis.
  Bara en sak som jag rakt inte håller med om 🙂
  Jag är inte, absolut inte övertygad om klimatförnekarnas politiska hemvist,

  • fogelqvist Says:

   Nej, jag har inte precis någon opinionsundersökning att luta mig mot. Bara en skarp känsla. Och när det gäller de aktiva förnekarna är väl bilden klar? HAX, Dick Erixon, ”Magnus orerar”, Maggie T, Lars Bern, Åke Ortmark…Ganska blåtonat, tycker jag. Men det finns säkert röda förnekare också. Borgarna har inte ensamrätt på att vägra att acceptera dåliga nyheter, långt därifrån.

 2. Torbjörn Vennström Says:

  Tack Jonas för balanserade funderingar, kring fenomenet. Jag tror att det är bra att prata om den bredare bilden, dvs det finns många fler skäl än själva klimathotet till att vi måste finna en väg från det västerländska tillväxtsamhället. Men där har vi en lång väg till att den dominanta diskursen blir ifrågasatt i bredare media och politiska sammanhang.

 3. Jonas Bergendal Says:

  När jag läser klimatförnekarnas kommentarer får jag känslan att det är folk som i de flesta politiska och omvärdsliga frågor inte resonerar längre än näsan räcker. Mycket läsvärd blogg för övrigt, fantastiskt namn också!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: