När oljan blir dyrare

I veckan som gick uttalade sig två ledande oljeanalytiker om vart oljepriset är på väg. Amrita Sen på Barclays Capital trodde  att oljan kommer att kosta cirka 100 dollar fatet senare i år, och att priset kommer att ligga kring 137 dollar år 2015. Fransisco Blanch från Bank of America Merril Lynch gissade på 105 dollar i år och 150 dollar år 2014.

Bakgrunden? Snabbt stigande efterfrågan från tillväxtmarknader som Kina och Indien, samtidigt som det tycks allt svårare att öka oljeproduktionen. Det verkar som om vi är mycket nära Peak Oil – den tidpunkt då oljeproduktionen når en platå och inom några år börjar minska. För bara några år sedan blev de som pratade om Peak Oil betraktade som kufar. Idag tas de alltmer på allvar. Tidigare denna månad varnade en orolig Richard Branson, Virgin, för att Peak Oil kunde vara här inom fem år. Han är långtifrån ensam. Det finns  experter som menar att vi redan passerat toppen – bland dem den svenska forskargruppen Global Energy Systems vid Uppsala universitet.

Prognoserna borde ge oss skrämselhicka. Idag ligger oljepriset på knappt 80 dollar. Redan det är ett högt pris sett i ett historiskt perspektiv. När priset 2008 rusade iväg till över 140 dollar kollapsade försäljningen av stadsjeepar i USA, lastbilschaufförer och fiskare i Europa började blockera vägar och hamnar, flygbolagen hamnade i akut kris och matpriserna steg snabbt.

Det är billig olja som har gjort globaliseringen möjlig. 40 procent av världens energiförbrukning och 95 procent av transporterna bygger på oljeförbränning. Det är billig olja som har givit oss bland annat billigare mat, ett överflöd av plastprodukter och smidiga transporter med bil, båt och flyg. Titta dig omkring där hemma och försök räkna ut vad som gjorts utan att olja varit inblandat, som bränsle eller som beståndsdel. Tanken svindlar.

Så det kanske vore läge för lite krisplanering för Peak Oil? I höstas ringde jag runt till makthavare och frågade hur det stod till med den saken. Svaren blev inte så uppmuntrande – läs här.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö, Politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: