Den farliga naturen

Säg ordet natur och det går en rysning genom vänstern.

Säg sedan att naturen sätter gränser för vår frihet och du ser hur pennor vässas, datorer slås på och böcker av franska postmodernister plockas ner från bokhyllorna.

Det är inte så konstigt.

Få ord har missbrukats så.

Européens natur har varit erövrarens, afrikanens har varit slavens. Mannens natur har varit försörjarens och krigarens. Kvinnans har varit moderns och tröstarens. Naturen i sig har mystifierats, romantiserats, ibland blivit till Edens lustgård, ibland till ett hot som måste tämjas.

Det har funnits mycket sörja att skölja bort. Det har till stor del varit vänstern som fått ta på sig det jobbet. Och det är inte slutfört. Det går knappast en vecka utan att en eller annan stolle tror sig kunna förklara både kapitalism och könsförtryck med spekulationer om hur det står till i våra hjärnor.

Men när det arbetet väl utförts finns den likt föbannat kvar – Naturen. Och att den sätter gränser för vår frihet har blivit alltmer uppenbart. Klimathot, sinande oljekällor, vattenbrist och eroderade jordar berättar vad som håller på att ske – att gränserna redan är passerade

I söndags skrev Nina Björk klokt om saken i en DN-krönika. Den finns tyvärr ännu inte utlagd på nätet. Hon skrev om ord och begrepp som är laddade med sin historia, men som vi ändå måste kunna diskutera – som just ordet natur. Hon har fått fan för att velat diskutera det här Jag skrev om det i Arbetaren för en tid sedan. Men hon ger sig inte, och verkar som om hon tänker sig att återkomma till frågan.

Det behövs. Vänstern har en diskussion att klara av om vårt förhållande till naturen. Den diskussionen ska vi återkomma till..

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

2 kommentarer på “Den farliga naturen”

  1. peio Says:

    Naturen kan inte sätta begränsningar till friheten, bara andra människor kan.
    Du har missförstår vad frihet betyder, brist för förtryck och inget mer. Naturen kan göra att du misslyckas i dina mål, men inte för att du inte är fri, utan för att du inte är allsmäktig.


  2. Helt rätt!!!!

    ARENA-gänget är en grupp med pretentiösa låtsasintellektuella, som är präglade av det alltmer vänsterborgerliga och liberala Söder som du har skrivit om ovan. Det är ingen riktig vänster, och de är inte intresserade av verkligheten och riktiga problem. Det är därför de hyllar megastäderna och dyrkar urbaniseringen, och det är därför de är svurna motståndare till biologi och alla idéer om människans natur som (möjligtvis) kan tänkas begränsa de fria individernas suveräna val. ARENA är, enligt min uppfattning, ett liberalt livsstilsmagansin för snäva medelklassintellektuella höga tankar om sig själv men fullkomligt isolerade från den verklighet som de flesta människor befinner sig i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: