Perspektiv på klimatpanelens misstag

Den senaste månadens stora hajp bland världens klimatförnekare är att FN:s klimatpanel (IPCC) publicerat felaktiga uppgifter om Himalayas glaciärer. Äntligen är klimatbluffen avslöjad! Äntligen står det klart vilken samling fuskare det är som tjatar om den globala uppvärmningen! Så har valsen gått, dag ut och dag in.

Det stämmer att IPCC släppte igenom en prognos som var helt uppåt väggarna fel. Det hette att större delen av glaciärerna kunde vara borta 2035. Sanningen är att det nog tar minstett par hundra år.  Misstaget är naturligtvis pinsamt, och måste leda till att kommande rapporter förhandsgranskas hårdare.

Den utmärkta bloggen Real Climate – skriven av några av världens ledande klimatforskare – sätter dock misstaget i sitt rätta perspektiv. Felet finns på sidan 493 i den 2800 sidor långa Fourth Assessment Report(AR4) som panelen efter flera års arbete publicerade 2007. Det är det enda misstaget som konstaterats. Möjligen kan man tala om ytterligare ett fel – en överskattning av hur stor del av Nederländerna som ligger under vattenytan – men här var den felaktiga uppgiften hämtad från den nederländska regeringens egen statistik.

Uppgiften om Himalayas glaciärer finns i den del av AR4 som behandlar möjliga konsekvenser av klimatförändringarna. Den första, och viktigaste, delen av AR4 handlar om de klimatvetenskapliga grunderna för Klimatpanelens slutsatser. Här finns ett långt kapitel om glaciärer med slutsatser som inte alls stämmer överens med uppgiften om Himalaya. Prognoserna för glaciäravsmältningen skulle översatta till Himalaya innebära att det tar några hundra år innan glaciärerna där försvinner. Det var en av författarna till detta kapitel som så småningom uppmärksammade felet på sidan 493. Avslöjandet gjordes alltså av en forskare inifrån IPCC – inte av någon av de annars så högljudda klimatförnekarna.

Läs mer på Real Climate. Gå även in på Uppsalainitiativet, som passar på att berätta vad IPCC egentligen är och hur panelen arbetar – något som det sprids många myter om.

Annonser
Explore posts in the same categories: Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: