Heimerson virrar till det

I dagens Aftonbladet kommer även gamle Staffan Heimerson ut som klimatförnekare. Han sällar därmed sig till andra mediarävar som Elisabeth Höglund och Åke Ortmark. De som klankar på ”dåligt pålästa” yngre journalister bör nog sansa sig lite.

För när den gode Heimerson skriver krönika om klimatdebatten är det inte direkt den vassaste kniven i lådan som blänker till. Han skriver att han har blivit misstänksam mot FN:s klimatpanel, IPCC, eftersom de inblandade forskarna är ”ense in till sista kommatecknet”, och avslöjar därmed att han vet väldigt lite om den omständliga process som ligger bakom panelens rapporter. Heimerson tycker vidare att det verkar konstigt att alla forskare som arbetat med att sammanställa rapporterna alla ”kommer fram till exakt samma resultat”. Då vet vi en sak till – nämligen att han inte brytt sig om att följa de senaste årens klimatforskning. Hur snabbt kommer Arktis sommaris att försvinna? Hur påverkas de tropiska stormarna av uppvärmningen? Hur mycket koldioxid kan vi släppa ut om risken för klimatkaos ska minimeras? Kommer uppvärmningen att ta en paus de närmaste tio åren på grund av naturliga variationer för att sedan öka igen? Diskussionen är ofta intensiv. IPCC:s bedömningar anses av många forskare vara alltför försiktiga, därför att man måste kompromissa sig ner till en nivå alla kan vara överens om.

Direkt komiskt blir det när Staffan Heimerson sedan letar fram några så kallade experter från förnekarlägret att luta sig mot. Här talar vi verligen förnekeriets gärdsgårdsserie. Först ut kommer ”den ledande havsforskaren” Nils-Axel Mörner – en geolog från Stockholms universitet som gjort sig mest känd för sina misslyckade försök att bevisa att slagrutor fungerar. Mörner fick 1996 pris som ”årets förvillare” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Staffan Heimersons andra auktoritet är ”Lord Monckton of Brenchley” – en excentrisk brittisk högerman som först kom i rampljuset när han på 1980-talet förespråkade att landets då 30 000 HIV-smittade skulle sättas i karantän. Han har ingen vetenskaplig bakgrund, och tas bara på allvar av de allra mest inbitna klimatförnekarna.

Det har hänt något i klimatdebatten de senaste månaderna. När det visade sig att klimatforskare var som andra människor och ibland uttryckte sig olämpligt i mail öppnades första slussporten. När det avslöjades att IPCC släppt igenom ett par felaktiga uppgifter i sin senaste rapport öppnades nästa port. Det går nu inte en dag utan att vi möter den lilla men vältaliga förnekarlobbyn i media. Det hjälper inte att klimatforskningens grundfakta är lika solida som tidigare. Det hjälper inte att de ledande vetenskapliga tidskrifterna – Nature, Science, Scientific American osv – slår fast att rönen om den globala uppvärmningen inte har rubbats. Det hjälper inte att klimatforskarna fortfarande är osedvanligt eniga om att mänskligheten står inför ett historiskt hot. Plötsligt finns det ”två åsikter” som naturligtvis båda ska fram enligt trött medial rutin.

Jag är rädd för att vi får dras med eländet ett tag till. Det var inte heller så kul att titta på Agenda i går, om man får tro Rikard Warlenius. Läs här

Annonser
Explore posts in the same categories: Media, Miljö

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Heimerson virrar till det”

 1. Lennart Lundquist Says:

  Bra och sakligt och lugnt upprullande av fakta Jonas. Läste med stor behållning – och är nu försedd med argument.

 2. Bosse Boss Says:

  Hej hej,

  Bra rutet. Klantskallar ska synas.

  Själv ser jag mig mer som förnekare av orsaken. Att det temporärt (temporärt sett till de miljoner år jorden existerat med liv) blir varmare ser jag mer som en fluktuation, som dessvärre går mot den genomsnittliga temperaturen och det sk normalförhållandet på jorden. Återigen sett över mkt längre period än klimatdebattörerna gör i de olika lägren. Intressantast är att läsa icke klimatkopplad litteratur om jorden där växlingarna helt agenda-fritt belyses. Vi har faktiskt osedvanligt kallt nu, polarisar är inte! vanligt förekommande sett över de miljonerna år vi kan se bakåt. Man kan säga att jag ser vår påverkan mot varmare klimat som mikroskopisk och har en mer undergångsinriktad teori. Dvs att jorden är på väg att kasta om våra liv och geografiska kartor. Vi lär inte kunna bo på samma platser som idag om 25-100 år. En tämligen naturlig del i våra liv om man ser till de återkommande inlandsisarna. Vad händer när vi går mot en ny istid? varmare klimat kan ju som sagt i förlängningen orsaka ökade isområden pga molnigheten. Låter löjligt men det har hänt förut.

  Ser fram emot kommande bataljer :o) kanske över en öl?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: